Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Κατά πάσα πιθανότητα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία είναι κλειστή πόλη – φάντασμα από την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της πιστής στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφημερίδας «Yeni Safak», υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο του τουρκικού ναυτικού για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της μεγάλης ναυτικής βάσης.

Αιτία για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι το γεγονός ότι «Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή».

Ο πραγματικός λόγος όμως που οι Τούρκοι θέλουν ναυτική βάση στην Κύπρο είναι άλλος. Στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο Μαρί, λειτουργεί ήδη η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, η οποία τελευταίως αναβαθμίστηκε και την έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα για μεταστάθμευση πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και γενικά της ναυτικής δύναμης Frontex που ενεργεί στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τελευταίως οι Γάλλοι ζήτησαν νέα αναβάθμιση της βάσης.

Η ΓΑΛΛΙΑ. Το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ανέφερε πρόσφατα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, προσθέτοντας ότι το Παρίσι έχει δώσει «δείγματα γραφής» της αλληλεγγύης του προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον γάλλο πρεσβευτή, δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων, στη βάση πρότασης που έγινε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει ναυτική βάση στην Κύπρο, για να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις άλλων πλοίων (και γεωτρύπανων) στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλωστε το ναυτικό ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο δεν εξαντλείται μόνο στη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Κύπρο, αλλά και στη ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου, το οποίο θα μεταφέρει έξι μαχητικά αεροσκάφη (οι Τούρκοι κάνουν λόγο για F-35 που είναι και κάθετης απογείωσης) και ελικόπτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι κινήσεις είναι καθαρά επεκτατικές.

 Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα όλο και περισσότερο αυξάνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα υποβρύχιά της βρίσκονται συχνά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και φθάνουν ακόμα έως το Καστελλόριζο.

ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και το υφιστάμενο αεροδρόμιο στο νησί. Πρόκειται για το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου (πριν από την τουρκική εισβολή στο αεροδρόμιο αυτό στάθμευαν μικρά ελικοφόρα αεροσκάφη, της Αερολέσχης, ενώ τώρα έχουν επεκταθεί οι διάδρομοι απογειώσεως – προσγειώσεως και έχουν ανεγερθεί νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις). Αλλά την Τουρκία δεν την πολυενδιαφέρει στρατηγικά το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, τη στιγμή που η Κύπρος δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη και τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κάνουν μόνο μερικά λεπτά για να φθάσουν στην Κύπρο από τις βάσεις τους στην Τουρκία. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η ναυτική βάση για να έχει παρουσία (και επιτήρηση) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αγκυρα επιπλέον ανησυχεί μετά την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να εξετάσει ακόμη και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του αμερικανικού Πενταγώνου. Μια τέτοια εξέλιξη είναι εφιαλτική για την Αγκυρα, αφού θα χάσει τη στρατιωτική υπεροχή που έχει επιβάλει μετά το 1974 στην Κύπρο.