Χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς φαρμακερά βέλη, τουλάχιστον δημοσίως, άνοιξε χθες, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, ο κύκλος με τις τελετές παράδοσης – παραλαβής, κυρίως γιατί και αυτοί που ήρθαν, όπως και αυτοί που έφυγαν, αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον σε προεκλογική τροχιά και οι αναταράξεις μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες πληγές. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, και με στόχο να αποτραπεί ένα κλίμα κατήφειας και ηττοπάθειας, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να τονίσουν τη σημασία του ανοίγματος που, κατά την εκτίμησή τους, σηματοδοτούν επιλογές όπως της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά στον αντίποδα της υφέρπουσας γκρίνιας που έχει αρχίσει να διατυπώνεται – όχι δημοσίως, αλλά σε συζητήσεις – από στελέχη της Κουμουνδούρου που μάλλον «πάγωσαν» από την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, όσο κι αν η ένταξή της στο κυβερνητικό σχήμα διευρύνει κατά μία ψήφο το μέτωπο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναμφίβολα, μετά την ορκωμοσία τα μάτια έπεσαν στους αποχωρούντες, καθώς στις τελετές παράδοσης – παραλαβής συνηθίζεται οι υπουργοί που αντικαθίστανται να αφήνουν αιχμές για την απομάκρυνσή τους.

 

ΠΙΚΡΙΑ ΚΟΝΤΟΝΗ. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο αποχωρών Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε «όχι» στην πρόταση να οριστεί πρώτος κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να κρύψει την πικρία του. Ενώπιον καμερών, συνεργατών και του νέου υπουργού Μιχάλη Καλογήρου, δεν άφησε αιχμές και ευχαρίστησε τους πάντες. Η αποστροφή του όμως ότι οι διαπιστευμένοι στο υπουργείο συντάκτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το έργο που έχει παραχθεί επί υπουργίας του, εκτός από υπόμνηση, ερμηνεύτηκε και ως «παράπονο» για την αντικατάστασή του, που είχε αποδέκτες στο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προσώπων που παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν και η επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου.

Επαιξαν… άμυνα. Με δεδομένη την κόντρα τους και την – προσεκτικά διατυπωμένη – ανταλλαγή φραστικών πυρών που είχαν από την πρώτη ημέρα που βρέθηκαν μαζί στο «Πεντάγωνο», ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης απέφυγαν μία ακόμα αντιπαράθεση κατά τον αποχαιρετισμό Κουβέλη και την υποδοχή του Παναγιώτη Ρήγα ενώπιον των ενστόλων.

«Δεν ήρθα στο υπουργείο με καχυποψία. Ηρθα με ανοικτή την καρδιά και τη διάθεση, έχοντας τη βεβαιότητα ότι το έργο θα ήταν σημαντικό» ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο ξιφούλκησαν από την πρώτη ημέρα, τόνισε: «Οφείλω να σας πω, κύριε υπουργέ, ότι η συνεργασία ήταν εξαιρετικά τιμητική για το παραχθέν έργο στο διάστημα αυτό των έξι μηνών».

Και ο Πάνος Καμμένος όμως ευχαρίστησε τον Φώτη Κουβέλη κάνοντας λόγο για «εξαιρετική συνεργασία» που είχαν και αναφέρθηκε στο θέμα που τους «χώρισε» από την πρώτη στιγμή. Την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, την οποία ο μεν Καμμένος αποκαλούσε «ομηρεία» και αποτέλεσμα «ενέδρας», εκδοχές που ο Κουβέλης αρνούνταν – σταθερά – να αποδεχτεί.

Η σχέση τους – για όσους γνωρίζουν – αποδείχτηκε προβληματική, με τον Πάνο Καμμένο να ασφυκτιά από τη σθεναρή οριοθέτηση κυριαρχίας στην οποία είχε προχωρήσει – εντός «Πενταγώνου» – ο Κουβέλης.

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται σήμερα και από το κυβερνητικό επιτελείο η τελετή παράδοσης – παραλαβής σε άλλα υπουργεία με «κομμένους» υπουργούς, όπως το Ναυτιλίας όπου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδίδει στον Φώτη Κουβέλη, καθώς επίσης η εγκατάσταση δύο γυναικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνακόλουθα η πρώτη ημέρα «συγκατοίκησης» της Ολγας Γεροβασίλη με την Κατερίνα Παπακώστα.