Η λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας, πόσω μάλλον πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα έπρεπε να στηρίζεται σε μια τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών άσκησης του επαγγέλματος και σε αυτή τη βάση να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και των πολυτεχνείων της χώρας, η οποία εν προκειμένω δεν ζητήθηκε.

Για την απαραίτητη διάρθρωση της πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων, η αντιπροσωπεία Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου έχει και πρόσφατα ρητά διατυπώσει την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη.

Το επίπεδο τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων τετραετών σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι διαφορετικό απο εκείνο των πενταετών σπουδών των πολυτεχνικών σπουδών που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα (Ν.4485/17) ως Integrated Master και αποτελεί κλειδί για τη διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης. Ομως, η ταύτιση των γνωστικών αντικειμένων των τίτλων διπλωματούχων μηχανικών και των τμημάτων του νεοϊδρυμένου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υποδεικνύει λογική διάσπασης των σπουδών και μάλιστα σε μια εποχή που η συνθήκη της Μπολόνια έχει τροποποιηθεί και δεν απαιτεί δύο κύκλους σπουδών. Θεωρούμε απαραίτητο οι τίτλοι των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να φέρουν επεξηγηματικό τίτλο εις επίρρωσιν της ως άνω τοποθέτησης για τη διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος: Διπλωματούχοι μηχανικοί ενιαίων πενταετών σπουδών, 7ο επίπεδο ευρωπαϊκής κλίμακας προσόντων και Πτυχιούχοι μηχανικοί τετραετών σπουδών, 6ο επίπεδο ευρωπαϊκής κλίμακας προσόντων.

Η Τόνια Μοροπούλου είναι καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος