Τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότερες ομάδες ποντάρουν στις μεταγραφές για να ανεβάσουν την ποιοτική στάθμη του ρόστερ τους και συνακόλουθα τον πήχη των στόχων τους. Ο ΠΑΟΚ πάντως βρίσκεται στα πρόθυρα της υπέρβασης – διεκδικώντας την παρθενική του συμμετοχή σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ – βασιζόμενος στον περσινό κορμό του.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εννιά ποδοσφαιριστές που συμπεριλήφθηκαν στο αρχικό σχήμα και στα πέντε ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας στο τρέχον καλοκαίρι ανήκαν στο ρόστερ και την περίοδο 2017-18.

Το καρέ που δεν έχασε λεπτό

Οι τέσσερις εξ αυτών δεν έχουν χάσει ούτε λεπτό από τις αναμετρήσεις με Βασιλεία (β’ προκριματικός γύρος), Σπαρτάκ Μόσχας (γ’ προκριματικός), ενώ έβγαλαν όλο το ματς και στο Ντα Λουζ, στην πρώτη αναμέτρηση με την Μπενφίκα (1-1) στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Την ταμπέλα «non stop» με 450 λεπτά στο ενεργητικό τους έχουν ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ο δεξιός μπακ Λέο Μάτος, ο στόπερ Φερνάντο Βαρέλα (μετράει και ένα γκολ) και ο διπλοθεσίτης Χοσέ Ανχελ Κρέσπο (κέντρο άμυνας και αριστερό άκρο εν τη απουσία του Αντελίνο Βιεϊρίνια). Εξυπακούεται βέβαια ότι συνθέτουν καρέ ογκόλιθων στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να επιτύχει μία ανεπανάληπτη για τη Θεσσαλονίκη πρόκριση.

Πυλώνες αυτής της προσπάθειας είναι επίσης οι αμυντικοί μέσοι Μαουρίσιο (444′), Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας (442′, 1 γκολ), ο Δημήτρης Πέλκας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη δημιουργία (433′, 1 γκολ), ο winger Δημήτρης Λημνιός (401′, 1 γκολ) και ο σέντερ φορ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (441′, 3 γκολ).

Ουσιαστικά ο Λουτσέσκου χρειάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα όταν λαβώθηκε ο αρχηγός Αντελίνο Βιεϊρίνια (245′), καθώς τότε χώρεσε δις στην αρχική ενδεκάδα (στο 0-3 με τη Βασιλεία και στο 3-2 κόντρα στη Σπαρτάκ) ο Γεβγέν Χατσερίντι. Συνολικά ο διεθνής Ουκρανός με την ελληνική ρίζα μετράει 205 λεπτά σε τρεις εμφανίσεις.

Η άλλη μεταβλητή του αγωνιστικού πλάνου εντοπίζεται στη θέση του αριστερού winger. Ο νεοαποκτηθείς Λεό Ζαμπά (180′) πήρε δύο φορές φανέλα βασικού (στο 2-1 με Βασιλεία και στο 1-1 με την Μπενφίκα), ενώ ο Ελ Καντουρί – που δεν μετέβη λόγω τραυματισμού στη Λισαβόνα – είχε προτιμηθεί στα προηγούμενα τρία παιχνίδια (198′, 1 γκολ).

Οι μόνιμες αλλαγές

Υπάρχουν δε και οι περιπτώσεις των Αμρ Ουάρντα και Γεβγέν Σάκχοφ, οι οποίοι μονίμως εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Η διαφορά είναι πως ο Αιγύπτιος (124′) έχει κληθεί να αλλάξει την εικόνα αγώνων όπως προχθές που σκόραρε κόντρα στην Μπενφίκα.

Αντίθετα, ο ουκρανός αμυντικός μέσος μετράει αθροιστικά 34 λεπτά σε πέντε εμφανίσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι επιστρατεύεται στα τελευταία λεπτά ως τρίτο κεντρικό χαφ για να αποτελέσει τη δικλίδα ασφαλείας. Για να συνδράμει στη διαχείριση του σκορ.

Συνολικά ο Λουτσέσκου έχει χρησιμοποιήσει 16 ποδοσφαιριστές μέχρι τώρα, εκ των οποίων είναι νεοαποκτηθέντες οι Χατσερίντι (205′), Ζαμπά (180′) και Ακπόμ (2′). Υπάρχει βέβαια και ο Ουάρντα που επέστρεψε από τον δανεισμό του στον Ατρόμητο, αλλά έχει πρότερο βίο στην Τούμπα.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο ποιοτικός ΠΑΟΚ της περσινής περιόδου προοδεύει και εξελίσσεται βασιζόμενος και στην ομοιογένειά του.

Μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει ο Λουτσέσκου, η ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού, ο Πόντους Βέρνμπλουμ δεν θα αγωνιστεί ούτε στο δεύτερο παιχνίδι με την Μπενφίκα την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Εκεί όπου θα διακυβεύεται η πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ολοταχώς για sold out

Η έδρα του ΠΑΟΚ βέβαια αναμένεται να είναι κατάμεστη. Μέχρι χθες άλλωστε είχαν διατεθεί 18.656 κάρτες διαρκείας και εκτιμάται ότι έως το Σάββατο ο κόσμος της ομάδας θα έχει καλύψει και το όριο των 21.000 που έθεσε η ΠΑΕ. Από την επομένη θα κυκλοφορήσουν και τα εναπομείναντα εισιτήρια για τον αγώνα με την Μπενφίκα και το sold out θεωρείται προδιαγεγραμμένο.

Το στίγμα του για τον επερχόμενο αγώνα έδωσε ο αρχηγός Δημήτρης Πέλκας, που κατέθεσε και στο χορτάρι του Ντα Λουζ τα ηγετικά χαρακτηριστικά του. «Πρέπει να δώσουμε τα πάντα, να… πεθάνουμε στο γήπεδο για να πάρουμε την πρόκριση» τόνισε στην κάμερα του PAOK TV, αλλά αναγνώρισε ότι «θα είναι δύσκολο ματς, γιατί η Μπενφίκα είναι μια πολύ καλή ομάδα. Θα δούμε τι λάθη έχουμε κάνει για να τους διαβάσουμε καλύτερα στον επαναληπτικό της Τούμπας». Ο ΠΑΟΚ άλλωστε έχει τρεις διαδοχικούς αποκλεισμούς σε προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από εκτός έδρας 1-1 στο πρώτο ματς (το 2010 και το 2016 με τον Αγιαξ και το 2013 με τη Σάλκε)…