Αφού εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Στιβ Μπάνον, ο εγκέφαλος πίσω από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ορκίστηκε να αλλάξει την Ευρώπη. Η οργάνωσή του, η οποία λέγεται The Movement και εδρεύει στις Βρυξέλλες, έχει ως στόχο να ενώσει τους ακροδεξιούς λαϊκιστές της Ευρώπης και να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απίθανο όμως αυτός ο ατημέλητος και αλαζόνας Αμερικανός να αλλάξει την ιστορία της Ευρώπης. Παρότι συνάντησε γνωστούς ακροδεξιούς πολιτικούς, όπως τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή τύχη, ο Μπάνον δεν γνωρίζει τίποτα για την ευρωπαϊκή πολιτική. Το κύριο πρόβλημα του Μπάνον είναι ότι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές ηγέτες είναι μια ανομοιόμορφη ομάδα. Ο ίδιος ο Μπάνον είναι ένας φαντασμένος συντηρητικός καθολικός που νομίζει ότι είναι ένας χολιγουντιανός ήρωας που πολεμάει το κακό. Ο Ορμπαν είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο λαός έχει απογοητευτεί από τον μετακομμουνισμό για να κατηγορήσει τους μετανάστες και την ΕΕ. Στη Βόρεια Ευρώπη δημαγωγοί όπως ο Γκέερτ Βίλντερς θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι ο εχθρός του δυτικού πολιτισμού, παραδόξως όμως υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Στη Βρετανία οι οπαδοί του Brexit δεν ενδιαφέρονται για την ισλαμική απειλή, θέλουν μια πιο μεγαλεπήβολη εκδοχή του αγγλικού εθνικισμού.

Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο, τώρα Εθνικός Συναγερμός, είναι οικογενειακή επιχείρηση των Λεπέν, οι οποίοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις αντισημιτικές τους ρίζες. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές έχουν όμως ένα κοινό και αυτό είναι το μίσος. Αλλες φορές στρέφονται εναντίον των μουσουλμάνων, άλλες εναντίον των μεταναστών γενικότερα. Απεχθάνονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ισχυρούς φιλελεύθερους, όπως ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, τους οποίους κατηγορούν ότι προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπόνια για τους πρόσφυγες και τη θρησκευτική ανοχή για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι δύσκολο να πούμε αν οι λαϊκιστές μπορούν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και να αναδιοργανώσουν την Ευρώπη. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν και αυτό τους διχάζει. Ο «διεθνής εθνικισμός» θα εμφανιστεί μόνο αν ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Οποιο και να είναι όμως το μέλλον της Ακροδεξιάς είναι μάλλον απίθανο η οργάνωση του Μπάνον να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο.

O Ιαν Μπουρούμα είναι συγγραφέας και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «New York Review of Books»