Ιδιαίτερη αίσθηση στους τούρκους πολίτες προκάλεσε η είδηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, με τα σχόλια να ποικίλλουν, πάντα εξαρτώμενα και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα.

Η νομισματική κρίση, οι συνεχείς δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος που προκαλούν χιουμοριστικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μποϊκοτάζ στα iPhone και στα Starbucks ελέω ΗΠΑ), συνθέτουν ένα τοπίο ανισορροπίας στη χώρα. Θα έλεγε κανείς ότι ήδη η χώρα είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό, συνεπώς η υποδοχή της είδησης ήρθε αρχικά με ανάμεικτα συναισθήματα και όρεξη για σχολιασμό. Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, ήρθε την ώρα που η λίρα είχε φτάσει για πολλούς στον πάτο της συναλλαγματικής αξίας και αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το γεγονός της απελευθέρωσης με την επίδειξη ενός καλού προσώπου προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Μετά την αρχική δημοσίευση της είδησης, το hashtag #2Yunan (δύο Ελληνες) έγινε trending, με τα περισσότερα tweet να αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ανησυχία την είδηση, καθώς το κοινό μυστικό για το αντάλλαγμα που κρύβει η κίνηση είναι κάτι που συζητείται έντονα έως και σήμερα στα social media. Ανάμεσα στις αντιδράσεις στο Διαδίκτυο, αλλά και σε ακραία Μέσα, γίνεται αναφορά και στους πραξικοπηματίες Τούρκους που κρατήθηκαν στην Ελλάδα, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ίση μεταχείριση των δύο περιπτώσεων. Αμέτρητες είναι οι αναφορές στον αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία, με τους χρήστες να εμφανίζονται σίγουροι ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν τον Αντριου Μπράνσον σε μια ακόμη κίνηση κατευνασμού της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Τα τουρκικά Μέσα, από την πρώτη στιγμή παρουσίασαν την απελευθέρωση ως μεγάλη στιγμή της τουρκικής δικαιοσύνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι όλη η ειδησεογραφία σε τίτλους εφημερίδων και ιστοσελίδων τόνιζαν το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες φεύγουν έπειτα από «απόφαση του Δικαστηρίου», ενώ κανένα Μέσο δεν παρουσίασε το γεγονός χωρίς αναφορά στην «απόφαση του τουρκικού κράτους».

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων είναι σύμφωνα με την πλειονότητα των τούρκων πολιτών ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας εξωτερικής πολιτικής και καλής θέλησης προς τους άμεσους συνομιλητές της χώρας. Μηνύματα αισιοδοξίας έρχονται στο Διαδίκτυο και από πολίτες που κατοικούν στην Αδριανούπολη και στην Κεσσάνη, οι οποίοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την ισοτιμία λίρας – ευρώ, ίσως τονώσουν την τουριστική αγορά των πόλεων κοντά στα σύνορα, καθώς θα αυξηθούν οι έλληνες επισκέπτες και θα αρθεί το άτυπο μποϊκοτάζ.

Στα ΜΜΕ, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο tweet του έλληνα Πρωθυπουργού μετά την είδηση της αποφυλάκισης των στρατιωτικών, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται στο ιστορικό της φυλάκισης. Ασχολίαστη φυσικά δεν έμεινε η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου προς τον ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, καθώς τα τουρκικά Μέσα την παρουσίασαν ως ένδειξη ενίσχυσης της ελληνοτουρκικής φιλίας, ενώ εμφανής ήταν η έκπληξη των γειτόνων με τους περισσότερους τίτλους εφημερίδων να σχολιάζουν με θαυμαστικά «Οι γείτονες καλούν τον Ακάρ!».