Με αίτημα την τιμωρία των υπευθύνων οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ετοιμάζονται να υποβάλουν παράσταση πολιτικής αγωγής, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν παρόντες στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και της τιμωρίας των υπευθύνων για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Η διαδικασία αυτή, εκτός από το τυπικό – δικονομικό μέρος, έχει πρωτίστως ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων να λαμβάνουν γνώση, να παρασταθούν και να έχουν λόγο σε όλα τα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, μέχρι οι υπαίτιοι να φτάσουν στο εδώλιο και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις που η Δικαιοσύνη θα τους αποδώσει.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστεί η δική τους φωνή, μεταφέροντας στους αρμόδιους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς όσα έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018. Η απόδοση των ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τους ανθρώπους αυτούς είναι το ελάχιστο που διεκδικούν στη μνήμη των 93 θυμάτων, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους από πράξεις, αλλά κυρίως από παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών λειτουργών.

Οι καταθέσεις τους, εξάλλου, αποτελούν έναν από τους τρεις κρίκους στην αλυσίδα της έρευνας που διενεργούν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η συνάδελφός του, εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη.

Παράλληλα, με τις καταθέσεις που θα αρχίσουν άμεσα να λαμβάνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, οι δύο εισαγγελείς συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων εστιάζοντας σε εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται ότι δίνεται σε εκπροσώπους από τους δήμους, την Περιφέρεια, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης έχουν περάσει από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων περίπου 30 μάρτυρες. Ενδεικτικό, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδουν οι εισαγγελικές Αρχές στα πρόσωπα από τους συγκεκριμένους φορείς είναι το γεγονός πως – κατά πληροφορίες – κάποιοι από αυτούς στο επόμενο στάδιο θα ξαναβρεθούν στα δικαστήρια με την ιδιότητα πλέον του υπόπτου τέλεσης μιας ή περισσότερων αξιόποινων πράξεων.

Η έρευνα, όπως διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους δικαστικές πηγές, συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση για τη στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών. Το επόμενο δικονομικό στάδιο είναι η κλήση των υπόπτων για παροχή εξηγήσεων. Γεγονός που δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως η εισαγγελική έρευνα δεν θα καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, αλλά θα κλείσει με την απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον στοίχημα της Δικαιοσύνης που δείχνει – όπως επισημαίνεται – τη βούληση των εισαγγελικών λειτουργών να μην αφήσουν χωρίς τιμωρία το έγκλημα στο Μάτι.