Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει το αφήγημα της «εξόδου» όσο και αν προσπαθεί να το πουλήσει η κυβέρνηση. Και μιλάμε για αυτούς που θα είχαν κάθε συμφέρον να το κάνουν, αν πράγματι είχε κάποια στέρεα βάση, τους ξένους αλλά και τους εγχώριους επενδυτές. Τα αρνητικά μηνύματα είναι ισχυρά και έρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Το Χρηματιστήριο σημείωσε χθες νέα πτώση 0,45%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 754 μονάδες. Η πτώση του Χρηματιστηρίου συνοδεύτηκε από μείωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, όχι τυχαία, αφού λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης στις 21 Αυγούστου – την ημέρα της «εξόδου» – θα απολέσουν τη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (waiver), ενώ και η ποσοτική χαλάρωση (QE) έχει χαθεί οριστικά. Από την άλλη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δέχθηκαν νέες πιέσεις που ακυρώνουν κάθε προοπτική εξόδου στις αγορές στο ορατό μέλλον, παρά την αναμενόμενη για σήμερα αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την «έξοδο». Μα καλά, «βγαίνουμε» και δεν το παίρνει είδηση κανείς, αναρωτιόταν, με έντονη δόση χιούμορ, κορυφαίος παράγοντας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας…

Συναγερμός στη ΡΑΕ για

την επάρκεια της Κρήτης

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως προς την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Κι αυτό επειδή, όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει η στήλη, από το 2020 θα πρέπει να αποσυρθούν από τη λειτουργία ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο δεν αρκεί για να καλύψει το έλλειμμα ισχύος. Το θέμα έχει περιπλεχθεί αφού και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, λόγω Κομισιόν, που αντιμετωπίζει το έργο ως ευρωπαϊκό σε συνδυασμό με εκείνο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, καθυστερεί. Δεν πρόκειται δηλαδή να είναι έτοιμο πριν από το 2022. Για αυτό και στη ΡΑΕ έχουν πάρει φωτιά…

Η ενδιάμεση λύση για

την περίοδο έως το 2022

…και όπως μαθαίνουμε αναζητά επειγόντως λύσεις για την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή από το 2020 έως και το 2022. Εκτός του αιτήματος που θα πρέπει να υποβάλει η κυβέρνηση για εξαίρεση από την κοινοτική οδηγία των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη – το οποίο δεν είναι σίγουρο αν θα έχει τύχη –, η ΡΑΕ αναζητά κι άλλες λύσεις. Οπως πληροφορούμαστε, δεν αποκλείεται να ανατεθεί σε εξειδικευμένο σύμβουλο η γνωμοδότηση επί του θέματος. Τα περιθώρια στενεύουν πολύ και η Αρχή δεν αποκλείεται να κάνει την ανάθεση περί τον Σεπτέμβριο…