Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, γνωστός παγκοσμίως για τους ρόλους του σε θρυλικές κινηματογραφικές παραγωγές, δεν κρύβει την αδυναμία του για τη μεσογειακή κουζίνα —και ιδιαίτερα για έναν διαχρονικό πειρασμό από την Ιβηρική χερσόνησο: το ισπανικό χαμόν ιμπέρικο. Ο Ντε Νίρο, που συνδυάζει την ιταλική του καταγωγή με μια αμερικανική κοσμοπολίτικη κουλτούρα, έχει μαγευτεί από τις γεύσεις της νότιας Ευρώπης, και δεν διστάζει να το δείξει.
Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση ήρθε το 2022, όταν συμμετείχε ως επίτιμος προσκεκλημένος και πρεσβευτής σε εκδήλωση του Madrid Fusión, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental Ritz. Εκεί, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσει εκλεκτές γεύσεις από την ισπανική κουζίνα, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Αυτό δεν είναι φαγητό, είναι κάτι απίστευτο που θα πρότεινα σε οποιονδήποτε έχει την ευκαιρία να το ζήσει».
Ο Ντε Νίρο εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από το χαμόν ιμπέρικο, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν θησαυρό πολιτισμού, και όχι απλώς ένα προϊόν διατροφής. Η λεπτή γεύση, η υφή και η παράδοση που κρύβει πίσω της η παραγωγή αυτού του προϊόντος κέρδισαν τον ουρανίσκο και την καρδιά του. Για τον ίδιο, δεν πρόκειται για ένα ακόμα αλλαντικό, αλλά για μια πολιτισμική εμπειρία που μεταφέρει ιστορία, τεχνική και μεράκι αιώνων.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο διάσημος ηθοποιός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να απολαύσει δημιουργίες κορυφαίων σεφ του ισπανικού γαστρονομικού στερεώματος, όπως οι Joan Roca, José Andrés, Mauro Colagreco, Martín Berasategui και Quique Dacosta —συνολικά 25 αστέρια Michelin στο ίδιο τραπέζι. Οι μαγειρικές τους δημιουργίες δεν σέρβιραν απλώς φαγητό, αλλά ένα ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού που άφησε τον Ντε Νίρο με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το ενδιαφέρον του για την ισπανική κουζίνα δεν σταματά όμως εδώ. Ο Ντε Νίρο έχει επενδύσει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία διεθνώς, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασίες με Ισπανούς σεφ, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέλαβε πως ο συνδυασμός καλού φαγητού και καλής ζωής είναι βασικός του στόχος.
Μπορεί ο κινηματογραφικός κόσμος να τον έχει κατατάξει στους θρύλους της μεγάλης οθόνης, αλλά στον κόσμο της γεύσης, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο φαίνεται να είναι απλώς ένας παθιασμένος λάτρης του καλού —και αυθεντικού— φαγητού. Και στην καρδιά αυτής της αγάπης, δεσπόζει πλέον ένα διαμάντι της ισπανικής κουζίνας: το χαμόν ιμπέρικο.
Αν έρθει στην Ελλάδα θα βρει καλύτερα!