Σειρήνες συναγερμού ηχούν εκ νέου σήμερα σε ορισμένες περιφέρειες του Ισραήλ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν , ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

«Πριν από λίγο, σειρήνες ήχησαν σε περιφέρειες του Ισραήλ μετά την αναγνώριση πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς την κατεύθυνση του κράτους του Ισραήλ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή».

Στην Τεχεράνη, η ιρανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε πως η ακύρωση πτήσεων παρατείνεται μέχρι σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας).

Ισραήλ και το Ιράν συνέχισαν να ανταλλάσσουν ομοβροντίες πυραύλων και απειλές για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, με την Τεχεράνη να διαμηνύει πως θα έπληττε την ισραηλινή επικράτεια «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα» έπειτα από νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον διάφορων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τηλεόρασης εν μέσω εκπομπής.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας διεξήγαγε «πολλά πλήγματα μεγάλου εύρους» εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν. «Στη διάρκεια πληγμάτων στοχοθετήθηκαν δεκάδες υποδομές αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων εδάφους- εδάφους», όπως και «εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους- αέρος και χώροι αποθήκευσης drones» στο δυτικό Ιράν, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Αλί Σαντμανί, τον οποίο ταυτοποίησαν ως τον αρχηγό του πολεμικού στρατηγείου του Ιράν, προσθέτοντας πως πρόκειται για τον κορυφαίο ιρανό στρατιωτικό διοικητή.

Εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο τα οποία, όπως δήλωσε, δείχνουν τη στιγμή που πλήττονται εκτοξευτήρες ρουκετών:

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επέκρινε σήμερα «τη δειλία» των χθεσινών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης στην Τεχεράνη, από τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. «Αυτή η επίθεση αποτελεί το αποκορύφωμα της δειλίας: αυτοί (σ.σ. οι Ισραηλινοί) δεν μπορούν να κερδίσουν μια πραγματική μάχη και επιτίθενται σε ένα μη στρατιωτικό κτίριο που λέει την αλήθεια», κατήγγειλε ο Αραγτσί. «Η επίθεση εναντίον της ιρανικής ραδιοτηλεόρασης αποδεικνύει την απελπισία των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν να κατευθύνονται προς τη χώρα, ενώ είχε προσθέσει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ενεργοποιηθεί για να απωθήσουν την απειλή.

Χθες το πρωί, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινές μεγαλουπόλεις, σε αντίποινα για τη σειρά βομβαρδισμών του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα ιρανικά πλήγματα αντιποίνων στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 24 ανθρώπων από την Παρασκευή.

Στην ιρανική πλευρά, τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών μονάδων, έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 224 ανθρώπων και έχουν τραυματίσει άλλους 1.000 και πλέον από την Παρασκευή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Τεχεράνη, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Κυριακή.

Τρεις εργαζόμενοι της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν χθες στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού ενώ έκαναν τη δουλειά τους, ανέφερε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας. Νωρίτερα, οι εκπομπές της ιρανικής δημόσιας τηλεόρασης διακόπηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας ισραηλινής επίθεσης εναντίον του κτιρίου της. Η επίθεση εξαπολύθηκε καθώς παρουσιάστρια επέκρινε έντονα το Ισραήλ σε απευθείας μετάδοση. Έφυγε βιαστικά από το πλατό μέσα σε σύννεφο σκόνης ενώ συντρίμμια έπεφταν γύρω της.

Η Τεχεράνη καταδίκασε την «απεχθή ενέργεια», το «έγκλημα πολέμου» αυτό και διεμήνυσε στους εργαζόμενους σε δυο τηλεοπτικά δίκτυα στο Ισραήλ να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εγκαταστάσεις τους, υπονοώντας πως θα στοχοποιηθούν. Η μεγαλύτερη αγορά της Τεχεράνης παρέμεινε κλειστή χθες Δευτέρα. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν οι περισσότεροι άδειοι, τα καταστήματα κλειστά με την εξαίρεση κάποιων παντοπωλείων, ενώ πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρές σε πρατήρια καυσίμων. Πωλητής ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι ψυχαναγκαστικές αγορές από κόσμο που θέλει να φτιάξει αποθέματα για έκτακτη ανάγκη, λέγοντας πως του τέλειωσε «το εμφιαλωμένο νερό».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής». «Εξαλείψαμε αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια στο Ιράν, ανάμεσά τους τρεις επικεφαλής του επιτελείου, τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας και τους δυο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Τους εξοντώνουμε έναν προς έναν», καυχήθηκε.

Κάλεσε εξάλλου για ακόμη μια φορά τους Ιρανούς να εξεγερθούν εναντίον της «τυραννίας», κρίνοντας πως τους δίνεται η «ευκαιρία να αποκτήσουν σύντομα την ελευθερία τους», σε συνέντευξή του στο δίκτυο Iran International στο Λονδίνο.

Σε άλλη συνέντευξη, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είπε πως η δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, θα έβαζε «τέλος στη σύρραξη». Μέσω X, ο ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί διερωτήθηκε κατά πόσον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «παίρνει στα σοβαρά τη διπλωματία κι ενδιαφέρεται να σταματήσει τον πόλεμο». «Θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον για να κλείσει το στόμα του κάποιος σαν τον Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση ξέσπασε δυο μέρες προτού γίνει ακόμη ένας κύκλος έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Ομάν ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την Κυριακή.

Δυτικές κυβερνήσεις και αυτή του Ισραήλ –της μοναδικής δύναμης με πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, κατά ειδικούς– κατηγορούν το Ιράν πως επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Ισλαμική Δημοκρατία το αρνείται κι επιμένει στο δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Την Παρασκευή βομβαρδίστηκε μεταξύ άλλων το κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ (κεντρικά), η «κυριότερη εγκατάσταση» του είδους στο Ιράν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επικαλούμενος πληροφορίες των ιρανικών αρχών, ανακοίνωσε πως το υπέργειο τμήμα της μονάδας αυτής καταστράφηκε — όχι όμως οι υπόγειες εγκαταστάσεις, όπου βρίσκεται υποδομή εμπλουτισμού.

«Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν εν μέσω διαπραγμάτευσης (σ.σ. για το ιρανικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ) καταφέρνει πλήγμα στη διπλωματία», είπε χθες ο κ. Αραγτσί, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

EPA/ATEF SAFADI

Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες στο Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά για να χειριστεί «σημαντικά ζητήματα», έκανε γνωστό το βράδυ χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, η Κάρολαϊν Λέβιτ. «Οι πάντες πρέπει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη αμέσως!», ανέφερε μέσω Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ χθες Δευτέρα.

«Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη ‘συμφωνία’ που τους είπα να υπογράψουν. Τι κρίμα, τι χαράμισμα ανθρωπίνων ζωών. Για να ειπωθεί απλά, το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο», ανέφερε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος, πληκτρολογώντας την τελευταία φράση με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο οποίος επικαλείται τέσσερις πηγές του, ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί για να συζητηθεί το τέλος του πολέμου ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισραήλ και ενδεχόμενη συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία

Η πρεσβεία της Κίνας στο Ισραήλ συνέστησε στους υπηκόους της ασιατικής χώρας να φύγουν από την ισραηλινή επικράτεια το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω του πολέμου με το Ιράν, ο οποίος διανύει πλέον την πέμπτη του ημέρα. «Η κινεζική αποστολή στο Ισραήλ υπενθυμίζει στους κινέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν μέσω χερσαίων διελεύσεων, με την προϋπόθεση πως είναι εγγυημένη η προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβεία μέσω WeChat.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως η επιδίωξη να αλλάξει το καθεστώς στο Ιράν διά της βίας θα ήταν «στρατηγικό λάθος», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου της G7 στον Καναδά. «Όλοι όσοι πιστεύουν πως ρίχνοντας βόμβες από το εξωτερικό θα σώσουν μια χώρα παρά τη θέλησή της κι εναντίον της θέλησής της απατώνται», έκρινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν παρότρυνε χθες Δευτέρα να «σταματήσουν» τα πλήγματα εναντίον αμάχων, τόσο στο έδαφος του Ιράν, όσο και σε αυτό του Ισραήλ. «Αν οι ΗΠΑ μπορέσουν να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός, θα είναι πολύ καλό», δήλωσε ακόμη ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας.

Η G7 υποστηρίζει το «δικαίωμα» του Ισραήλ να «αμύνεται»

Οι ηγέτες της G7 έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση, τασσόμενοι υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να «αμύνεται» κι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου μετά τη σύνοδο των ηγετών τους στον δυτικό Καναδά, το Ιράν χαρακτηρίζεται «η κύρια πηγή αστάθειας και τρομοκρατίας» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι ηγέτες των επτά κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς) τονίζουν ακόμη πως το Ιράν «δεν μπορεί ποτέ να έχει πυρηνικό όπλο» και υποστηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Καλούν για «ευρύτερη αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα».