Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόψε τέσσερα διατάγματα τα οποία έχουν ως στόχο, σύμφωνα με έναν σύμβουλό του, την «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, καθώς φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που υποσχέθηκε «γρήγορες και ασφαλείς» διαδικασίες, θέλει κυρίως να μην ξεπερνά τους 18 μήνες η εξέταση ενός αιτήματος για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Σκοπεύει επίσης να μεταρρυθμίσει τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και να αυξήσει την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Ήρθε ο καιρός των πυρηνικών»
«Ήρθε ο καιρός των πυρηνικών» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Οβάλ Γραφείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, που ήταν παρών στην υπογραφή των διαταγμάτων, είπε ότι το διακύβευμα είναι «να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να κερδίσουμε τη μονομαχία της τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα».
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά την τρέχουσα θητεία» του προέδρου, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, ανέφερε νωρίτερα ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Η μεγαλύτερη δύναμη
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, έχοντας 94 αντιδραστήρες εν λειτουργία. Ωστόσο, η ηλικία τους αυξάνεται, καθώς σήμερα φτάνει κατά μέσο όρο τα 42 χρόνια.
Λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την πρόθεση ορισμένων χωρών να απανθρακοποιήσουν την οικονομία τους, η πυρηνική ενέργεια τραβά και πάλι το ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία, με 57 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το 2022 ένα νέο πρόγραμμα για την κατασκευή 6-14 καινούριων. Ο πρώτος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος το 2038. Η Κίνα έχει επίσης 57 αντιδραστήρες εν λειτουργία και κατασκευάζει ήδη άλλους 27.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη «εξαγωγός» πυρηνικών αντιδραστήρων, αφού κατασκευάζει αυτήν τη χρονική περίοδο συνολικά 26, εκ των οποίων μόνο οι 6 βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
- Λειψυδρία: Πού βρίσκονται σήμερα τα αποθέματα – Πώς προετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα
- Κηφισιά: Ένοπλη ληστεία σε υπάλληλο εταιρείας με λεία 180.000 ευρώ – Οι δράστες έχουν συλληφθεί 19 φορές
- Πέθανε η αδελφή του Τζορτζ Κλούνεϊ, Άντα Ζάιντλερ – Το συγκινητικό μήνυμα με το οποίο την αποχαιρετά ο διάσημος ηθοποιός


![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-600x352.jpg)




