Εκείνη είναι γέννημα θρέμμα της Καλιφόρνιας, κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, πρώην γενική εισαγγελέας. Εκείνος είναι γεννημένος σε μία μικρή πόλη της Νεμπράσκας, βετεράνος της Εθνοφρουράς και πρώην εκπαιδευτικός, ένας δημοφιλής πολιτικός από τα Μεσοδυτικά, ντόμπρος και με απήχηση στους λευκούς ψηφοφόρους της αμερικανικής επαρχίας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενη η επιλογή που έκανε η Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, όσον αφορά τον συμπολεμιστή της: μπορεί οι Τραμπ και Σία να καταγγέλλουν ήδη τον 60χρονο κυβερνήτη της Μινεσότας, Τιμ Γουόλς, ως έναν «επικίνδυνο φιλελεύθερο εξτρεμιστή», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ωστόσο η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής, «είναι εντελώς κεντρώος, είναι ένας Δημοκρατικός από την καρδιά της Αμερικής».
«Ιδανικό εταίρο» χαρακτήρισε από την πλευρά του τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Κάμαλα το ζεύγος Ομπάμα, επαινώντας την ικανότητά του «να μιλάει σαν άνθρωπος και να φέρεται σε όλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό». Παρότι η πολιτεία του δεν θεωρείται αμφίρροπη, εκτιμάται πως μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης στις αμφίρροπες πολιτείες. Και έχει ένα επιπλέον αβαντάζ: είναι αυτός που πρώτος αποκάλεσε, στα τέλη Ιουλίου, «αλλόκοτους τύπους» τον Τραμπ και την παρέα του, εμπνέοντας την Κάμαλα Χάρις να κάνει την ατάκα αυτή σημαία.
Η επιλογή
Εχουν περάσει μόλις 17 ημέρες από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία: αυτό το διάστημα, και λιγότερο, είχε στη διάθεσή της η αντιπρόεδρός του για να επιλέξει τον δικό της υποψήφιο αντιπρόεδρο, μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί μήνες. Λένε πως μέχρι προχθές, η Κάμαλα Χάρις είχε πια περιορίσει τη λίστα σε δύο ονόματα, του Τιμ Γουόλς και του κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Τζος Σαπίρο. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς, έχει ήδη «αποφασίσει» γιατί δεν επέλεξε τον (Αμερικανοεβραίο) Σαπίρο: «Λόγω του αντισημιτισμού στο κόμμα της». Πιο κοντά στην αλήθεια, η σθεναρή στήριξη του Σαπίρο στο Ισραήλ και κάποια αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που συντάραξαν πρόσφατα τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διχαστικά για τους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική ανακοίνωσή της, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν μαζί από τη Φιλαδέλφεια (της Πενσυλβάνιας…) μία κοινή περιοδεία σε αμφίρροπες πολιτείες, η Κάμαλα Χάρις έγραψε πως ένα από τα πράγματα που την εντυπωσίασαν στον Γουόλς είναι «πόσο βαθιά νιώθει την ανάγκη να αγωνιστεί για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης». Για τη «μεγαλύτερη τιμή της ζωής» του έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γουόλς. «Θα τα δώσω όλα», υποσχέθηκε.
Κυβερνήτης της Μινεσότας
Ο Γουόλς υπηρετεί ως κυβερνήτης της Μινεσότας από το 2019, έπειτα από 12 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων – και είχε μία «ολόκληρη ζωή» πριν από την πολιτική, ήταν 24 χρόνια στην Εθνοφρουρά, και πέρασε πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, ως καθηγητής Γεωγραφίας και προπονητής αμερικανικού ποδοσφαίρου, είχε διδάξει μάλιστα για μερικούς μήνες και στην Κίνα, αμέσως μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν, την άνοιξη του 1989.
Την εποχή που εκπροσωπούσε μία αγροτική περιφέρεια της Μινεσότας στη Βουλή, ένα πρώην προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, είχε επιδείξει κάποιες συντηρητικές τάσεις, στηρίζοντας μεταξύ άλλων και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Ως κυβερνήτης της πολιτείας, ωστόσο, έχει προωθήσει μια προοδευτική ατζέντα, που περιλαμβάνει δωρεάν σχολικά γεύματα, στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, προστασία της πρόσβασης στην άμβλωση καθώς και διευρυμένη άδεια μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους.
Επίθεση από Τραμπ
Ο Τραμπ αποφάνθηκε ήδη ότι «θα φέρει ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ και θα ανοίξει τα σύνορά μας στους χειρότερους εγκληματίες που μπορείτε να φανταστείτε». «Το καλιφορνέζικο όνειρο των Χάρις – Γουόλς είναι ο εφιάλτης του κάθε Αμερικανού», διακήρυξε η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του. Είναι βέβαιο πως οι Ρεπουμπλικανοί θα επιτεθούν στον Γουόλς για όλα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε τις σαρωτικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότας το 2020. Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε χθες «όλους τους Αμερικανούς που είναι αφοσιωμένοι στην ελευθερία, τη δημοκρατία και την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο να συσπειρωθούν πίσω από το ψηφοδέλτιο Χάρις – Γουόλς», χαρακτηρίζοντας την επιλογή της Κάμαλα Χάρις «εξαιρετική».