Στη Βόρεια Κορέα έφθασε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασισμένος, όπως δήλωσε, να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών και να στηρίξει την Πιονγκγιάνγκ απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψή του στην ασιατική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα είναι η πρώτη έπειτα από 24 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ασιατικές συμμαχικές τους χώρες προσπαθούν να καταλάβουν το εύρος της υποστήριξης της Μόσχας προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η χώρα του οποίου είναι η μόνη που έχει πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων τον 21ο αιώνα. Σε ένα μήνυμα ότι η Ρωσία επαναξιολογεί ολόκληρη την προσέγγισή της στη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν επαίνεσε την Πιονγκγιάνγκ για την αντίσταση που δείχνει «στην οικονομική πίεση, τον εκβιασμό και τις απειλές» των ΗΠΑ. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν επαίνεσε τον «σύντροφο» Κιμ και υποσχέθηκε «από κοινού να αντισταθεί στους παράνομους μονομερείς περιορισμούς», να αναπτύξει το εμπόριο και να ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρασία.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν η δεύτερη μεταξύ Πούτιν και Κιμ τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι δύο χώρες εμβαθύνουν και τους στρατιωτικούς δεσμούς, μια και η Πιονγκγιάνγκ εφοδιάζει τον ρωσικό στρατό με όπλα. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στη ρωσική Απω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για τον Κιμ, ήταν μια σπάνια στιγμή κατά την οποία κάποιος ζητούσε τη συμμαχία της χώρας του, η οποία αποτελεί παρία για τη Δύση. Για τη Ρωσία, πρόκειται για ενίσχυση δεσμών με μια χώρα που της παρέχει τα απαραίτητα πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρωσία και Βόρεια Κορέα ήταν σύμμαχοι την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ομως τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει επαναπροσέγγιση ως αποτέλεσμα της κοινής εχθρότητας προς τις ΗΠΑ.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, η Ρωσία έχει βρεθεί σε επείγουσα ανάγκη από συμβατικά όπλα, και ιδιαίτερα βλήματα πυροβολικού. Η Βόρεια Κορέα έχει πολλά να προσφέρει. Σε αντάλλαγμα, ο Κιμ θέλει να αναβαθμίσει τα οπλικά του συστήματα και η Ρωσία φαίνεται διατεθειμένη να του παράσχει προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στον ρωσικό στρατό χιλιάδες κιβώτια με πυρομαχικά, σύμφωνα με αμερικανούς και νοτιοκορεάτες αξιωματούχους. Η Μόσχα, λένε, ανταπέδωσε στέλνοντας χιλιάδες κοντέινερ γεμάτα με κάθε είδους βοήθεια.

Τις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πούτιν, ο Κιμ επέδειξε τι είχε να προσφέρει στον ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τους «Financial Times». Επισκέφθηκε εργοστάσια πυρομαχικών, επαίνεσε τους εργαζόμενους για την αύξηση της παραγωγής και έδειξε αποθήκες γεμάτες με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς – παρόμοιους με τους βορειοκορεατικούς πυραύλους που η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

Διαψεύδουν

Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται το εμπόριο όπλων, το οποίο απαγορεύεται βάσει των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στην Ιταλία, την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο εθνών, συμπεριλαμβανομένων της εξαγωγής βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ και της χρήσης τους από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν κάνει αυτό το ταξίδι σημαίνει ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία έχει μεγάλη ανάγκη» από βορειοκορεατικά όπλα, τονίζει ο Τσανγκ Χο Τζιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας. «Οι Βορειοκορεάτες θα προσπαθήσουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα ως αντάλλαγμα, διότι η κατάσταση φαίνεται ευνοϊκή για εκείνους». Ο Τσανγκ προσθέτει ότι η Νότια Κορέα είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα πριν από το ταξίδι του Πούτιν ότι «δεν πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες γραμμές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ομως, αναλυτές στη Νότια Κορέα εικάζουν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Κιμ μπορεί να ζητήσει τη ρωσική βοήθεια για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των πυρηνικών του όπλων και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια στρατιωτική συμμαχία με τη Μόσχα.