Η Adidas ξεκίνησε έρευνα ύστερα από καταγγελίες για φερόμενη δωροδοκία μεγάλης κλίμακας στην Κίνα. Αυτό έγινε όταν η εταιρεία έλαβε επιστολή στην οποία κατηγορούνται ανώτερα στελέχη για υπεξαίρεση «εκατομμυρίων ευρώ», όπως ανέφεραν χθες σε σχετικό δημοσίευμά τους οι «Financial Times». Η ανώνυμη επιστολή, η οποία φέρεται ότι συντάχθηκε από «υπαλλήλους της Adidas China», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατονομάζει αρκετούς κινέζους υπαλλήλους της Adidas, συμπεριλαμβανομένου ανώτερου διευθυντή που ασχολείται με τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ στη χώρα. Ο προϋπολογισμός αυτός ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ το έτος, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω επιστολή που επικαλούνται οι «FT».

Η Adidas από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι έλαβε ανώνυμη επιστολή στις 7 Ιουνίου, η οποία υποδηλώνει πιθανές παραβιάσεις κανονιστικής συμμόρφωσης στην Κίνα. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών είπε ότι διερευνά αυτό το θέμα σε συνεργασία με ανεξάρτητο νομικό σύμβουλο.

«Η Adidas λαμβάνει πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς για πιθανές παραβιάσεις συμμόρφωσης και είναι ξεκάθαρα δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τους νομικούς και εσωτερικούς κανονισμούς και τα ηθικά πρότυπα σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε» ανέφερε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Reuters. Η Adidas ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η επιστολή

Σύμφωνα με τους «FT», η επιστολή φέρεται ότι αναφέρει ότι μέλη από το προσωπικό της Adidas έλαβαν μίζες από εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών που περιλαμβάνουν «εκατομμύρια μετρητά από προμηθευτές και φυσικά αντικείμενα όπως ακίνητα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Adidas είχε κάνει πέρυσι μεγάλες αλλαγές στην ηγεσία της αφού πέρασε άνευ προηγουμένου κρίση στην Κίνα, σε μια αγορά που μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία COVID-19 ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πιο κερδοφόρα αγορά της.

Οι αντίθετοι άνεμοι στην Κίνα ήταν ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Adidas Κάσπερ Ρόρστεντ (Kasper Rørsted), ο οποίος αντικαταστάθηκε πέρυσι από το πρώην αφεντικό της Puma Μπγιορν Γκούλντεν (Bjørn Gulden).

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος για την Κίνα Αντριαν Σιού (Adrian Siu) είχε πάρει μεταγραφή στην Adidas από την κινεζική εταιρεία εσωρούχων Cosmo Lady το 2022, με την υπόσχεση να κερδίσει ξανά «την καρδιά και το μυαλό» των κινέζων καταναλωτών.