Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει πιο άμεσα τις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμενόταν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Έτσι, το προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί υπουργικό συμβούλιο δεν θα πραγματοποιηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινώσει το μεσημέρι τη νέα κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης στις 11:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ενημερώνει ο Μητσοτάκης τους… νέους υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει τα τηλέφωνα από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο νέο υπουργικό σχήμα.

Ένα από τα υπουργεία που θα αλλάξουν πρόσωπα είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, που βρέθηκε στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό μετά το σκάνδαλο του email gate και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών προς τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον Θοδωρή Λιβάνιο να είναι αυτός που θα διαδεχθεί την Νίκη Κεραμέως, η οποία θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας -με υφυπουργό τον Κώστα Καραγκούνη. Επικρατέστερος για υφυπουργός Εσωτερικών ο Βασίλης Σπανάκης που αποχωρεί από το υπ. Εργασίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο Κώστας Τσιάρας φέρεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα επιστρέψει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας υπουργός Ανάπτυξης.

Επίσης, τα υπουργεία που φαίνεται ότι θα «αλλάξουν χέρια» είναι το Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και το Μακεδονίας – Θράκης με τον Κώστα Γκιουλέκα να αναλαμβάνει υφυπουργός στη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πιθανότερος είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Δημήτρη Καιρίδη να μένει εκτός υπουργικού σχήματος.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας αντικαθιστώντας τον Λευτέρη Αυγενάκη, με υφυπουργό τον Χρήστο Κέλλα.

Μένουν στη θέση τους

Κάποιοι υπουργοί δεν θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, καθώς το έργο τους κρίνεται επιτυχημένο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτοί είναι οι Νίκος Δένδιας (υπ. Εθνικής Άμυνας), Γιώργος Γεραπετρίτης (υπ. Εξωτερικών), Βασίλης Κικίλιας (υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), Κυριάκος Πιερρακάκης (υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού), Θεόδωρος Σκυλακάκης (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Κωστής Χατζηδάκης (υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), Γιώργος Φλωρίδης (υπ. Δικαιοσύνης), Δημήτρης Παπαστεργίου (υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Χρήστος Σταϊκούρας (υπ. Υποδομών και Μεταφορών) και Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών).

Τέλος, ο ανασχηματισμός αναμένεται να φέρει αλλαγές και στο επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη να αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.