Αυτόματα, ψηφιακά και κυρίως χωρίς λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα συμπληρώνεται το Ε9 για όλες τις περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, στη συνέχεια η διαδικασία επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών και τώρα η ΑΑΔΕ προετοιμάζει, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, την επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές από τον Ιούλιο. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9 κάθε φορά που ένα ακίνητό τους αλλάζει χέρια.

Χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης

Από κόσκινο περνά όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου η ΑΑΔΕ προκειμένου να βάλει στο «ψυγείο» τα χρέη εκείνα τα οποία έχουν μηδενικές πιθανότητες είσπραξης και να επικεντρωθεί στο κυνηγητό όσων χρωστούν και έχουν τη δυνατότητα ή την περιουσία για να εξοφλήσουν μέρος ή το σύνολο των χρεών τους. Νέα απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή θέτει μια σειρά κριτηρίων τα οποία έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου ένα χρέος να εγγραφεί στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.

Ο χαρακτηρισμός των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης δεν σημαίνει ότι η οφειλή διαγράφεται. Απλώς «παγώνει». Μάλιστα η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι υπάρχει δυνατότητα χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων ακόμα και εάν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, κλειδί είναι το ύψος των συνολικών οφειλών και θα πρέπει η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει το 5% της συνολικής οφειλής αλλά και να ικανοποιείται μια σειρά άλλων προϋποθέσεων. Αν για παράδειγμα υπάρχει οφειλή 2 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία βασικού οφειλέτη και συνυπόχρεων έως 100.000 ευρώ, η Φορολογική Διοίκηση, αφού έχει επιβάλει όλα τα αναγκαστικά μέτρα και έχει προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων χωρίς αποτέλεσμα, θα βάζει στα βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης την οφειλή, χωρίς βεβαίως να τη διαγράφει.

Ελεγχοι για ρευματοκλοπές

Κατά 65% αυξήθηκαν οι έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπές το πρώτο πεντάμηνο του 2024, με τους ελέγχους πιθανών ρευματοκλοπών που διενεργήθηκαν να φτάνουν σε 13.000, έναντι 8.000 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το σύνολο των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, για τις οποίες μάλιστα καταλογίστηκε η σχετική οφειλή, ήταν επίσης αυξημένο κατά 50%, καθώς ανέρχεται το πρώτο πεντάμηνο σε 6.000 από 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 και του 2022. Να σημειωθεί ότι από αρχές του έτους έως σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών τελευταίων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2023 είχε διαμορφωθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Επέκταση ψηφιακής κάρτας

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους της οικονομίας θα «χτυπούν» ψηφιακή κάρτα έως τα Χριστούγεννα. Από 1η Σεπτεμβρίου τελικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στον τουρισμό, ενώ τον Δεκέμβριο θα λειτουργήσει υποχρεωτικά για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο εν μέσω θέρους και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει υποχρεωτικά για όλες τις επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου αλλα και στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας.

Χρυσό μετάλλιο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μαθητές ελληνικού γυμνασίου κατακτούν την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική που διοργανώνεται από τη Eurostat. Η νικήτρια ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα μετά τη διάκρισή της στον πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΛΣΤΑΤ. Η επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στους τομείς της στατιστικής, των μαθηματικών και της επικοινωνίας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, που φέρνουν τρεις μαθητές από το Γυμνάσιο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Γυμνάσιο Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης Θεσσαλονίκης στην πρώτη θέση στην κατηγορία των ηλικιών 14-16 ετών. Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Κανόνες για τα crypto

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι εργάζεται ενεργά για τη διαμόρφωση του εποπτικού τοπίου για τα κρυπτονομίσματα. Για τον λόγο αυτόν παρουσίασε προτάσεις εποπτείας για τη διακυβέρνηση του κλάδου, την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκομένων και των αποζημιώσεων που θα χορηγούνται. Πρόκειται για μέρος των συνεχών προσπαθειών της EBA για την προώθηση μιας διαφανούς, ασφαλούς και καλά εποπτευόμενης αγοράς κρυπτονομισμάτων, όπως αναφέρεται.