Μία μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ισπανική αστυνομία, καθώς κατάφερε να εντοπίσει πίνακα του Φράνσις Μπέικον, που ήταν ένα από τα πέντε έργα του τα οποία είχαν κλαπεί το 2015.

Η αξία του πορτρέτου του τραπεζίτη Χοσέ Καπέλο εκτιμάται σήμερα στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η διάρρηξη στο σπίτι του Καπέλο, που ήταν στενός φίλος του Φράνσις Μπέικον, στη Μαδρίτη είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή πέντε πινάκων συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε κοσμήματα και νομίσματα είχε επίσης κλαπεί εκείνη την εποχή.

Το 2017 η ισπανική αστυνομία ανέκτησε τρεις από τους κλεμμένους πίνακες.

«Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων έργων και τη σύλληψη όσων τα έχουν στην κατοχή τους, με επίκεντρο Ισπανούς υπηκόους με διασυνδέσεις με οργανωμένες ομάδες από την Ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ένας από τους πιο αινιγματικούς ζωγράφους

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Φράνσις Μπέικον γεννήθηκε το 1909 στο Δουβλίνο. Θεωρείται ένας από τους πιο αινιγματικούς ζωγράφους της εποχής του και η τέχνη του απεικονίζει με τόλμη τη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τον ανθρώπινο πόνο. Επίσης, του άρεσε να αποτυπώνει στον καμβά πορτρέτα φίλων του.

Τα έργα του αυτοδίδακτου ζωγράφου, που πέθανε το 1992, αγαπήθηκαν αλλά και μισήθηκαν από τους κριτικούς τέχνης.

Η ισπανική αστυνομία ελπίζει να βρει και τον τελευταίο πίνακα του Μπέικον, ενώ από το 2015 έχει συλλάβει για την κλοπή 16 άτομα.