Υπέρ για δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές τάχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι στην Πράσινη Συμφωνία και στην πράσινη μετάβαση, αλλά χρειάζεται και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη. Και δεν βλέπω καλύτερο τρόπο στήριξης των δημόσιων πολιτικών από τη συνέχιση μετά το 2026, με νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δίνει έμφαση ακριβώς σε αυτές τις πολιτικές». Οπως ανέφερε επίσης, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, φροντίζοντας όμως παράλληλα να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ρυθμό μετάβασης σε ορισμένους τομείς, όπως η γεωργία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εισόδημα των αγροτών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι έχει πετύχει μείωση της χρήσης άνθρακα κατά 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% σε σχέση με το 2005 και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών.

Συνεργασίας ΟΠΑ – Huawei Ελλάδος

Μνημόνιο συνεργασίας διάρκειας ενός έτους υπέγραψαν το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η Ηuawei στους τομείς της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της διασύνδεσης των αποφοίτων του ΟΠΑ με την αγορά εργασίας. Το μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη εφαρμοσμένης ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα σχετικά με τον τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών από ερευνητές του ΟΠΑ, καθώς και παροχή ακαδημαϊκών υποτροφιών και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης φοιτητών στην εταιρεία. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, και από τον Ren Fujun, CEO Huawei Southeast European Region.

Αρρυθμίες στις φορο-δηλώσεις

Τεχνικά προβλήματα, ελλείψεις στοιχείων, όπως για παράδειγμα των τόκων των καταθέσεων, των ΙΧ, επιδομάτων συνταξιούχων, ακόμα και στις παρακρατήσεις φόρου των επαγγελματιών εντοπίζουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι δυνατή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης από συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων. Τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα προβλήματα ήταν περισσότερα, τα οποία όμως σταδιακά επιλύθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα που θα πρέπει να διορθωθούν για να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρουν οι λογιστές, δεν είναι εφικτό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου.

Ευρωπαϊκές ενώσεις κατά Temu

Δεκαεπτά Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (BEUC), μεταξύ των οποίων και η ΕΚΠΟΙΖΩ από την Ελλάδα, κατέθεσαν καταγγελίες στις αρμόδιες εθνικές εποπτικές Αρχές των χωρών τους, ότι η κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Temu δεν τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η κινεζική πλατφόρμα δεν παρέχει επαρκή ταυτοποίηση των εμπόρων που πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα και χρησιμοποιεί πρακτικές χειραγώγησης μέσω της χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων, ενώ ο τρόπος που προτείνει τα προϊόντα της είναι αδιαφανής. Μάλιστα χθες η BEUC διαβίβασε σχετική καταγγελία στην ΕΕ.

Συμφωνία Ινδίας – Ιράν

Η Ινδία και το Ιράν υπέγραψαν την προηγούμενη Δευτέρα σύμβαση ύψους 370 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ιρανικού λιμανιού Chabahar, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επέκταση του εμπορίου στην Κεντρική Ασία. Η συμφωνία, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες εμμένουν στην πολιτική κυρώσεων κατά του Ιράν. Μιλώντας λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί της Ινδίας και του Ιράν υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Τεχεράνη τη 10ετή σύμβαση συνεργασίας, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν σε ισχύ και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τις επιβάλλει.