Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Πάτρα η αποκάλυψη ότι μέλη σπείρας είχαν μετατρέψει το προαύλιο σχολείου σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών με πελάτες ακόμα και μαθητές. Ανάμεσα στους 19 εμπλεκόμενους είναι και τέσσερις έφηβοι, ενώ συνελήφθησαν και έξι γονείς-κηδεμόνες των ανηλίκων.

Χθες, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος Ακης Βαβαρούτας, ο οποίος εκπροσωπεί τον μικρότερο εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 13 ετών, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πιέστηκε από ενηλίκους που τον χρησιμοποίησαν για να προωθήσουν τα ναρκωτικά μέσα στο σχολείο. Γνωρίστηκαν στη γειτονιά με τους διακινητές και για να τον προσεγγίσουν αρχικά τον έθισαν δίνοντάς του ναρκωτικά και κάνοντάς τον χρήστη, πριν τον πιέσουν να αρχίσει τη διακίνηση». Ο Α. Βαβαρούτας πρόσθεσε ότι οι γονείς του 13χρονου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα, ενώ και το σχολείο δεν είχε δείξει την απαραίτητη διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα που λίγο-πολύ ήταν γνωστό.

Απολογίες

Επίσης ξεκίνησαν από χθες και θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο οι απολογίες των συλληφθέντων για την υπόθεση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ανήλικοι συλληφθέντες είναι φοβισμένοι και με δυσκολία μιλούσαν στους αστυνομικούς για την υπόθεση. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα αρχηγικά μέλη της σπείρας επέβαλλαν στα υπόλοιπα μέλη και κυρίως στους τέσσερις ανήλικους συλληφθέντες απόλυτη αφοσίωση και για να πετύχουν τον σκοπό τους διέπρατταν απειλές και ξυλοδαρμούς στους ανήλικους συνεργούς τους, τους οποίους πίεζαν συνεχώς για την προσέλκυση νέων πελατών, ακόμη και ανήλικων μαθητών από το σχολικό περιβάλλον.

Εγκληματική οργάνωση

Eπίσης από το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που αποτελούνταν κυρίως από ανήλικα μέλη.

Μέλη σπείρας στην Πάτρα είχαν μετατρέψει το προαύλιο σχολείου σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών με πελάτες ακόμα και μαθητές

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν εννέα μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι και τρεις νεαροί. Από την έρευνα προέκυψε ότι από τον Νοέμβριο του 2023 δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και πάρκα των περιοχών Ψυχικού, Παπάγου και Χαλανδρίου, όπου ανήλικοι προμηθεύονταν από τη συμμορία ναρκωτικές ουσίες, αφού προηγουμένως τα μέλη τους είχαν κανονίσει συνάντηση στα συγκεκριμένα σημεία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων.

Επίσης, τα μέλη με την παραμονή τους στα πάρκα και τις πλατείες, προσέλκυαν νέους υποψήφιους αγοραστές. Μάλιστα τα μέλη της συμμορίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών συνομιλίας.

Στις συνομιλίες τους, απευθύνονταν μεταξύ τους με ψευδώνυμα και έκαναν χρήση ειδικών λέξεων όταν αναφέρονταν στις ποσότητες των ναρκωτικών που εμπορεύονταν και στα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, τα μέλη δέχονταν εντολές και οδηγίες για την εκτέλεση όλων των σταδίων της διακίνησης, για το «πού», «πότε» και σε «ποιον» θα παραδώσουν τις ουσίες, από δύο μέλη (20χρονοι) που ήταν και τα αρχηγικά. Κομβικό ρόλο διαδραμάτιζε και ένα 16χρονο μέλος, ενημερώνοντας τα αρχηγικά για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις πωλήσεις και για τις κινήσεις όλων των μελών. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι ναρκωτικές ουσίες που εντοπίστηκαν κατά τη σωματική έρευνα στα μέλη της οργάνωσης ήταν επιμελώς κρυμμένες σε εσώρουχα. Ακόμη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, «η σπείρα αυτή που εξαρθρώθηκε αφορά και την υπόθεση με τον θάνατο της ανήλικης από νοθευμένα ναρκωτικά».