Πρωτόγνωρες εικόνες αντικρίζουν οι κάτοικοι της Καλαμάτας λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει κυριολεκτικά τα πάντα. Ο ουρανός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας βάφτηκε κίτρινος από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης. Οι θυελλώδεις νοτιάδες μετέφεραν μεγάλες ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έχει «σκαρφαλώσει» πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι στον Μεσσηνιακό κόλπο άγγιξαν κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ.

Η κατάσταση αποτυπώθηκε με ευκρίνεια από τις live web κάμερες του weather-messinia ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο ενώ οι ειδικοί συστήνουν υπομονή, καθώς η αφρικανική σκόνη ετοιμάζεται να μας αφήσει…

Υποχωρεί το καιρικό φαινόμενο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης (24.4.2024) και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας», αναφέρει στην ανάρτησή του.

«Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας επισκεφτεί», καταλήγει.