Στο παιχνίδι των ελέγχων και του εντοπισμού όσων παρανομούν και «κλείνουν» τις παραλίες μπαίνουν και οι πολίτες μέσω μιας νέας εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα. Ανοίγοντας την εφαρμογή «MyCoast» ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή είτε με αναζήτηση στον χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στον χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

E-mail σε πρατήρια

Αδειες, πιστοποιητικά και τις δηλώσεις της εγκατάστασής τους, στα διυλιστήρια ή τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, με τις οποίες συναλλάσσονται καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ τα πρατήρια καυσίμων μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Ηδη η ΑΑΔΕ απέστειλε στα πρατήρια καυσίμων e-mail με τα οποία τους ενημερώνει για τα αρχεία που θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα.

Πρόστιμα €1,45 εκατ.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν η ΔΙΜΕΑ και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή. Οι έλεγχοι εντόπισαν παραβάσεις των διατάξεων για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά και μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας. Μάλιστα, το υπουργείο δημοσιοποίησε και τα ονόματα των επιχειρήσεων με πρόστιμα άνω των 50.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων, όπως οι Πλαίσιο, LeRoyMerlin, Jysk και Αττικά Πολυκαταστήματα.

Πρεμιέρα δηλώσεων

Η ώρα της Εφορίας έφτασε. Τη Δευτέρα ανοίγει, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ψηφίστηκε από τη Βουλή και όπως ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης «στον βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μας επιτρέψει ενδεχομένως τη Δευτέρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά».

Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 22 Ιουλίου…