Ανοίγει τη Δευτέρα ξανά η αυλαία των ελληνοτουρκικών, με τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ – αν και τα ΜΟΕ, θυμίζω, αφορούν τα υπουργεία Αμυνας. Την Παρασκευή 26 Απριλίου, τη σκυτάλη θα πάρει ο Κώστας Φραγκογιάννης που θα συναντήσει τον ομόλογό του Ακτσαπάρ στην Αγκυρα για την πρόοδο της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας. Όλα αυτά ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαΐου στην Αγκυρα. Είναι, για να το πούμε απλά, κάτι σαν… προεόρτια.

Εκπληξη στη Λέσβο

Διόλου τυχαία από τα παραπάνω ήταν η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο. Το νησί έχει μεγάλη ατζέντα μεν, αλλά προτεραιότητα του Πρωθυπουργού ήταν να μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στο τελωνείο, όπου εδώ και 20 μέρες λειτουργεί με επιτυχία η «βίζα express» για τους τούρκους επισκέπτες, ένα από τα θετικά μέτρα που είχαν «κλειδώσει» στην Αθήνα με τον Ερντογάν. Προκειμένου, λοιπόν, να επιθεωρήσει από κοντά τις διαδικασίες έκδοσης θεώρησης, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει μια έκπληξη. Υποδέχθηκε ο ίδιος προσωπικά 92 τούρκους επισκέπτες που έφτασαν με το πλοίο «Εσρέφ Ζαλέ» στη Μυτιλήνη, όπως και τον καπετάνιο του, Αλί Ζαλέ, που τυγχάνει και αντιδήμαρχος στο Αϊβαλί.

Εκλεισαν τα ψηφοδέλτια

Εληξε χθες η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές και έγιναν και τα τελευταία αποκαλυπτήρια των τελικών λιστών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Στην τελική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν χθες οι πέντε υποψήφιοι που αποτελούν προσωπικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Πρώτη είναι η Μέλπω Λεκατσά, γνωστή για την αντιδικτατορική της δράση. Ως πρώην συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα θα θυμούνται ίσως κάποιοι την καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου της Σορβόννης Δέσποινα Σίνου, ενώ νέοι, με ακαδημαϊκές περγαμηνές, είναι επίσης η μηχανικός Βιολέτα Κόρδατζη, ο βιολόγος Βασίλης Παπαλαζάρου και η διεθνολόγος Λυδία Βενέρη που συμπληρώνουν την ευρωλίστα της Κουμουνδούρου.

Οι επιλογές Ανδρουλάκη

Από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε χθες ο Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός που σίγουρα τον αναγνωρίζετε από το σίριαλ «Σασμός» αλλά είναι και γενικώς δραστήριος στον δημόσιο βίο, έχοντας διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Με «άρωμα» κρητικό επίσης η υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Ξυλούρη. Μέτρησα επίσης δύο μεταγραφές, τον Κώστα Χουλιάρα, παλαιότερα υποψήφιο βουλευτή με το MέΡA25, και τη Μαρία Μπουζέτη, προερχόμενη από το Volt. Αμιγώς πασοκικά στελέχη η Κωνσταντίνα Αδάμου και ο Γιάννης Πάζιος. Ενώ τον απόδημο Ελληνισμό στην πράσινη ευρωλίστα εκπροσωπεί η Κατερίνα Πλέσια και το αγροτικό κίνημα η Γεωργία Σωτηροπούλου.

Συμβολισμοί της Νέας Αριστεράς

Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς ξεχώρισα τα ονόματα της σπουδαίας συγγραφέως Μάρως Δούκα, του ιστορικού κι εκπροσώπου του κόμματος Κώστα Καρπόζηλου, της Μαργαρίτας Συγγενιώτου και της Μαρίας Καραμεσίνη, καθώς και επιλογές με συμβολισμό, όπως ο εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ Δημήτρης Καραμέρης και ο Λάζαρος Τόσκας από το κίνημα στις Σκουριές.

Τον «έφαγαν»

Για να επιστρέψω στον ΣΥΡΙΖΑ, μια με τους σταυρούς στις κολυμπήθρες, μια με τον Παπανώτα, το κλίμα δεν μπορείς να πεις ότι είναι και στα καλύτερά του. Κατέγραψα αυτές τις μέρες την κοντρίτσα που προκλήθηκε με αφορμή τις μεταφυσικές εξομολογήσεις του Κασσελάκη. Τις οποίες ο Γιώργος Τσίπρας, πρώην μέλος της τριανδρίας που τον στήριξε, σχολίασε ως «σοκαριστικές». Εμφανίστηκε, λοιπόν, ως νέος «σωματοφύλακας» του προέδρου ο Ευάγγελος Αντώναρος, που τον ξέρει από παλιά τον ρόλο αυτό. Για να κατακεραυνώσει τον Τσίπρα με την ατάκα «όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτοακυρώνονται. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους Κατρούγκαλους».

Το χρέος

Ο Τσίπρας πάντως, ο ορίτζιναλ, ο «ορθόδοξος», ο Αλέξης, εμφανίστηκε χθες στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Ταύρο, για να στείλει το απαραίτητο μήνυμα προεκλογικής συστράτευσης. Οπως και έκανε, θεσμικότατα, καταχειροκροτούμενος πριν καθίσει ανάμεσα στον Κασσελάκη και τη Ράνια Σβίγκου, ενώ ανταποκρίθηκε με γέλια στον χαιρετισμό που του απηύθυνε ο διάδοχός του από σκηνής. Επρεπε, άλλωστε, να ηρεμήσουν και οι κακές οι γλώσσες, θα πω εγώ…

Διαζύγιο

Σε άλλα νέα, την απόφαση να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους ανακοίνωσαν ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ και η Τατιάνα Μπλάτνικ έπειτα από 14 χρόνια γάμου. Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η οικογένεια, τονίζοντας «τη βαθιά εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο».