Στόχος πρώτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα: με φόρα από το αποτέλεσμα που παράγουν οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη διαρκή υπενθύμιση των δημοσκοπήσεων πως ο δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι σε καμία περίπτωση στρωμένος με ροδολοπέταλα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές για το μέγιστο της συσπείρωσης του κόμματος. Και σε αυτόν τον δρόμο, στον οποίο έχει εμπλακεί προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημαντικό ρόλο παίζουν τα αστικά κέντρα – και ειδικά η Αττική.

Καθόλου τυχαία, τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τα νότια προάστια, την Ηλιούπολη, καθώς και τα Μέγαρα, κάνοντας δύο παρεμβάσεις που δείχνουν την κατεύθυνση και το διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη των ευρωεκλογών: «Το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή αντιπολίτευση στις 9 Ιουνίου θα βάλει τα δυο πόδια του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας σε ένα παπούτσι και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχετε μια άλλη κυβερνητική επιλογή» ανέφερε ο Ανδρουλάκης. Γιατί δίνεται από τώρα έμφαση στην Αττική; Εκεί το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε πως έχει μια ανοιχτή «μαύρη τρύπα» – ήρθε καθαρά τέταρτο μετά τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες που την απαρτίζουν, εκτός από την Ανατολική Αττική, όπου όμως επίσης τερμάτισε τρίτο. Η οργανωτική δουλειά, επομένως, είναι απαραίτητη – και σε αυτήν έχουν μπει και πρόσωπα με συνδικαλιστική εμπειρία.

Το αντίδοτο

Η μέγιστη δυνατή συσπείρωση στη Αττική είναι σημαντική γιατί είναι το αντίδοτο απέναντι στη χαλαρή ψήφο, που δεν επηρεάζει μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον βασικό του αντίπαλο στην παράλληλη μάχη που διεξάγεται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κυριαρχία στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο: μια εκτίμηση που κυκλοφορεί στο κεντροαριστερό στρατόπεδο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να βασίζεται σε ομάδες ψηφοφόρων που δεν έχουν κομματική δέσμευση, άρα την ημέρα των εκλογών, στις αρχές του καλοκαιριού, μπορεί να επιλέξουν να μην προσέλθουν στην κάλπη – σε αντίθεση με τους «πράσινους» ψηφοφόρους, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, που τουλάχιστον σε έναν βαθμό δίνουν συστηματικό «παρών» στο καθιερωμένο ραντεβού με την κάλπη.

Οσο πιο συσπειρωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ, λένε οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να έρθει δεύτερο – και σε αυτό ρόλο παίζει κυρίως η δουλειά που θα γίνει τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.