Δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ μετεωρολόγων προκάλεσε η πρόβλεψη για νέο κύμα αφρικανικής σκόνης από το βράδυ της Πέμπτης.

Με ανάρτησή του στο Χ, o διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αμφισβήτησε την πρόγνωση του Meteo με τη χαρακτηριστική φράση «Ποια σκόνη;».

«Κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχει προβληθεί το θέμα προκαλεί περισσότερο  ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών» υποστήριξε.

Όπως εξήγησε, δύο αξιόπιστα μετεωρολογικά μοντέλα (Copernicus και Skiron) δεν προβλέπουν σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιούσε πως «η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της από το μεσημέρι της Πέμπτης».

«Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο» ανέφερε.

Η ανάρτηση του Meteo συνοδεύεται από χάρτη που δείχνει σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στα κεντρικά και τα βόρεια.

Η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα οφείλεται συνήθως σε νοτιάδες, σύμφωνα όμως με το Meteo το νέο κύμα αναμένεται από τα βορειοανατολικά.

Και ο κ. Κολυδάς εξάλλου προβλέπει για την Πέμπτη μελτέμι (βόρειο άνεμο) έντασης 8 μποφόρ.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Open Beyond Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτίμησε πως ένα νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα ξεκινήσει από την Κυριακή.