ΕΝΤΟΥΑΡ ΦΙΛΙΠ

Ερευνα για διαφθορά

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ συνεργάζεται με τις Αρχές, ανακοίνωσαν συνεργάτες του χθες, αφότου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στους χώρους του γραφείου του στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για πιθανή διαφθορά. Ο Φιλίπ, δήμαρχος της Χάβρης, θεωρείται ευρέως ως πιθανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν ως υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027. Δικαστική πηγή ανέφερε ότι η έρευνα ήταν «μέρος προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 με κατηγορίες για διαπραγμάτευση επιρροής, ευνοιοκρατία, κατάχρηση δημοσίων πόρων και ψυχολογική παρενόχληση».

Ο Φιλίπ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020 ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν, αφού αποστάτησε από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών για να ενταχθεί στην ομάδα του προέδρου μετά τις εκλογές του 2017.

NIKOΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

SOS για το Μεταναστευτικό

Υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο Μεταναστευτικό, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης που συνομίλησε για το ζήτημα αυτό με την πρόεδρο της Κομισιόν και με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Ο Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Κυριακή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχει σχεδόν καθημερινή είσοδος Σύρων από τον Λίβανο και ότι για το θέμα μίλησε και ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον.

«Ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος είναι χώρα που η ΕΕ ενισχύει οικονομικά τόσο για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού όσο και για τη διαχείριση των εσωτερικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αναμένουμε από την ΕΕ να λάβει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συμφωνήθηκαν και κάποιες ενέργειες με την πρόεδρο της Επιτροπής και την αρμόδια επίτροπο τις επόμενες των ημερών» ανέφερε. Για τον λόγο αυτόν έγινε και έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

ΧΟΥΑΝ ΒΙΣΕΝΤΕ ΠΕΡΕΣ ΜΟΡΑ

Πέθανε σε ηλικία 114 ετών

Σε ηλικία 5 ετών άρχισε να δουλεύει μαζί με τον πατέρα και τα αδέλφια του στην καλλιέργεια της γης και να βοηθά στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου και καφέ. Ο Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα, ένατο παιδί μιας οικογένειας με δέκα παιδιά στη δυτική Βενεζουέλα, γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1909. Εμαθε γράμματα από ένα βιβλίο που του είχε δώσει ο δάσκαλός του ο οποίος ασθένησε σοβαρά λίγο αφότου ο Μόρα γράφτηκε στο σχολείο. Το 2002 αναγνωρίστηκε από το βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Απεβίωσε χθες σε ηλικία 114 ετών.

«Ο Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα πέρασε στην αιωνιότητα. Ο άνθρωπος αυτός από το Ελ Κόμπρε προσέφερε στη Βενεζουέλα το ρεκόρ μακροβιότητας που αποδίδεται από τα Ρεκόρ Γκίνες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Πατέρας 11 παιδιών, ο Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα είχε το 2022, 41 εγγόνια, 18 δισέγγονα και 12 τρισέγγονα.