Με ονόματα ελληνικά, προερχόμενα πολλές φορές και από την Αρχαία διάλεκτο, βαφτίζουν ανά διαστήματα τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες τα μοντέλα τους! Η εταιρεία που έχει «έρωτα» με την ελληνική γλώσσα είναι η FIAT και ιδιαίτερα η Lancia που στο παρελθόν έχει δώσει στα μοντέλα της ονόματα ελληνικών γραμμάτων. Όπως η Lancia Delta, μοντέλο που θα επανέλθει δριμύτερο – και με το ίδιο όνομα στην αγορά – αλλα και η Lancia Kappa! Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alfa Romeo ενώ η Lancia έχει λανσάρει τα μοντέλα Μusa, Ypsilon, Stratos κ.α.

Η VW έχει τιμήσει τη χώρα μας με την ονοματοδωσία των EOS, Atlas και Phaethon.

Στις πιο πρόσφατες ονοματοδωσίες η  Renault θα ονομάσει ένα νέο της μοντέλο,  Symbioz. Αν και η λέξη προέρχεται από την γαλλική «symbiose», αυτή βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική «συμβίωση», αξία που σύμφωνα με τη Renault βρίσκεται «βαθιά ριζωμένη στο DNA της μάρκας».

Πάντως, και τα πολυτελή μοντέλα όπως της Rolls Royce έχουν άρωμα ελληνικό. Μια από τα μοντέλα της, το Droptail της Rolls-Royce θα ονομάζεται Arcadia Droptail και  παίρνει το όνομά της από την «Αρκαδία», που στην μυθολογία σήμαινε «Παράδεισος επί γης». Η Renault στο παρελθόν έχει δώσει επίσης ελληνικά ονόματα σε δύο δημοφιλή μοντέλα της. Είναι το Clio, που έχει κάνει μεγάλη δημοφιλή καρίερα αλλά και το Thalia, η πιο πρακτική εκδοχή του πρώτου!

Στη Citroen εχουμε συναντήσει στο παρελθόν το μεσαίο σεντάν της την Xanthia, που είχε ρίζες ελληνικές.

Προσφάτως και η Mercedes ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πολυτελούς μοντέλου που θα κυκλοφορήσει το 2025 – για το οποίο είχε αναφερθεί πριν δύο χρόνια. Σήμερα η γερμανική εταιρεία είναι πλέον αποφασισμένη να παρουσιάσει ένα νέο brand, μια υπομάρκα που θα ονομάζεται Mythos με την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου της να ορίζεται πιθανόν το 2025!