Ενα βήμα πριν από την απόγνωση βρίσκονται οι απανταχού ζαχαροπλάστες του κόσμου, καθώς οι τιμές του κακάο πλέον βρίσκονται στη… στρατόσφαιρα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το χειρότερο έλλειμμα εφοδιασμού κακάο των τελευταίων δεκαετιών, με τους αγρότες στη Δυτική Αφρική να παλεύουν ενάντια στις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες των δέντρων τους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο για παράδοση Μαΐου εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στις 26 Μαρτίου 2024, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος μιας εκ των βασικών πρώτων υλών για πολλά γλυκά.

Το κακάο μάλιστα έχει υπερδιπλασιαστεί σε κόστος από τον περασμένο χρόνο, ενώ μόνο το 2024 έχει αυξηθεί κατά 129%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έχει μια στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου για τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών. Στο ίδιο μήκος και η Εθνική Ενωση Ζαχαροπλαστείων των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι η βιομηχανία συνεργάζεται με τους λιανοπωλητές για να «διαχειριστεί το κόστος» και να διατηρήσει τη σοκολάτα προσιτή για τους καταναλωτές.

Αριθμοί με πολλές αναγνώσεις

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Ελληνες παρέμειναν στον μισθολογικό «πάτο» της Ευρώπης το 2023, με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρέθηκε στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Την τελευταία θέση κατείχε η Βουλγαρία. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ-27 που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος –της τάξης του 20%– σε σχέση με πριν από 20 χρόνια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απαντούν σημειώνοντας ότι «επί Νέας Δημοκρατίας το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια (εν μέσω πανδημίας, διεθνούς ενεργειακής κρίσης και χαμηλής ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης) με μέση ετήσια αύξηση υπερδιπλάσια από τα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα οποία ήταν χρόνια μεγάλης ευρωπαϊκής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια αύξησης πραγματικού κατά κεφαλή εισοδήματος σε δύσκολους καιρούς, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ουραγός της Ευρώπης σε χρόνια εύκολα». «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη το 2023 με επίδοση 2,5% (από 18.690 ευρώ το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023 σε σταθερές τιμές 2010)», αναφέρουν από το ΥΠΕΘΟ.

Οικονομία σε καλό δρόμο

Τη θετική στάση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί η Bank of America, εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υπεραποδώσει του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ την επόμενη διετία. Οπως εξηγεί η BofA, αυτή η εκτίμηση στηρίζεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, τη θετική δυναμική για τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και εν μέσω πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ. Δεύτερον, την πιο μετριοπαθή μετακύλιση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ειδικής ανά χώρα δομής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και του εγχώριου χρέους. Τρίτον, τη δημοσιονομική σύνεση και δέσμευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η BofA αναμένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025, έναντι πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,4%/1,1% αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις της παραμένουν κάτω από τη συναίνεση της αγοράς για το 2024/25, στο 1,5% και 2,3% αντίστοιχα.

Αντιδράσεις για Golden Visa

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί τελικά στη Βουλή η τροπολογία με την οποία καθιερώνονται αυστηρότεροι όροι για την απόκτηση Golden Visa με βασικότερη αλλαγή την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης έως τις 800.000 ευρώ. Σχολιάζοντας τις αλλαγές ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας σημειώνει ότι η νέα ρύθμιση «αναστέλλει σχεδόν πλήρως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προγράμματος με την αύξηση του ποσού στις 800.000 ευρώ και των τετραγωνικών στα 120 –πρόγραμμα που υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο από κάθε άποψη».

Στα θετικά στοιχεία της διάταξης ο Σύνδεσμος αναφέρει την ανανέωση των μόνιμων αδειών επενδυτή με τους όρους που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής τους καθώς και ότι απαγορεύονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις για ακίνητα που ήδη υπάγονται σε καθεστώς Golden Visa.

Καθυστερούν συντάξεις δικαστών

Δεκάδες δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, βρίσκονται χωρίς σύνταξη, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά στο υπουργείο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή πάνω από έξι μήνες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Οπως σημειώνει το Δίκτυο, το πρόβλημα που έχει ανακύψει, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν φύγει τα χαρτιά – δικαιολογητικά από το υπουργείο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), που θα βοηθήσει ώστε να απονεμηθούν οι συντάξεις.

Αναδρομικά συντάξεων

Ο e-ΕΦΚΑ θα πιστώσει σύντομα σε 6.465 συνταξιούχους της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555,15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν σε αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων. Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους θα λάβει περίπου 4.600 ευρώ κατά μέσο όρο.