Κατά το βραδινό ζάπινγκ στέκοµαι συχνά στην εκποµπή συνοικεσίων που προβάλλεται, ως τηλεµάρκετινγκ, σε τοπικά κανάλια της Αττικής. Για λόγους που αδυνατώ να εξηγήσω, το θέαµα µε απορροφά. Δεν ψάχνω για νύφη, πλην όµως, εξ όσων κατάλαβα, κυκλοφορούν κελεπούρια εκεί έξω. Και στην εκποµπή βρίσκονται οι άνθρωποι που θα σου δώσουν το καλάµι για να τα ψαρέψεις. Στο τηλεοπτικό πλατό βλέπουµε τον ιδιοκτήτη του γραφείου, ο οποίος φυσιογνωµικά θα µπορούσε να διατηρεί και γραφείο τελετών. Είναι ένας ξερακιανός κύριος που συνήθως εµφανίζεται µε µαύρο κουστούµι, καταθέτοντας κατασταλαγµένη γνώση για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Συνεπικουρείται από τον γιο του, έναν ωραίο νέο, αλλά και από νεαρή ευπαρουσίαστη κυρία, η οποία κάνει και το παιχνίδι της συζήτησης. «Μπορούµε, αλήθεια, να ξεπεράσουµε έναν χωρισµό;». Στο ενδιάµεσο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης περί σχέσεων, παρακολουθούµε αγγελίες ανθρώπων που αναζητούν σύντροφο. Θα µπορούσε να είναι µία εκποµπή για το real estate. Τι είναι, άλλωστε, το συνοικέσιο; Μία µεσιτεία µε σκοπό την καλύτερη δυνατή συµφωνία ανάµεσα σε δύο ενδιαφερόµενους που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στη ζωή τους.

Είναι λογικό, λοιπόν, οι αγγελίες να παραπέµπουν σε πωλητήρια ή ενοικιαστήρια ακινήτων. Πρώτα – πρώτα όλοι είναι ευπαρουσίαστοι ή ελκυστικοί. Υπάρχουν και µερικές κυρίες εντυπωσιακής οµορφιάς. Οπως τα διαµερίσµατα που έχουν προνοµιακή θέα. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες λέξεις που στην πραγµατικότητα σου λένε να φυλάγεσαι. Ο «καλοστεκούµενος κύριος», ας πούµε, θέλει προσοχή. Και ο Παρθενώνας καλοστεκούµενος είναι, αλλά δεν θα έµενες εκεί. Οµοίως και η «χαριτωµένη δεσποινίδα» ή η «φινετσάτη» κυρία. Μπορεί να χρειάζεται ειδικός φωτισµός για να αναδειχθεί η χάρη. Αλλά ναι, σε γενικές γραµµές, όλοι µια χαρά είναι. Θα µπορούσαν βέβαια να προσθέτουν και στοιχεία σχετικά µε την ανακαίνιση. Lifting 2023. Μετά την εµφάνιση περνάµε στα οικονοµικά. Οπως το σπίτι έχει αυτόνοµη θέρµανση, έτσι και η κυρία είναι οικονοµικά ανεξάρτητη. Υπόγειο πάρκινγκ, αποθήκη, ηλεκτρικές τέντες; Δύο σπίτια και εξοχικό. Επιτρέπονται κατοικίδια; Χωρίς παιδιά ή µε παιδιά µεγάλα και ανεξάρτητα. Αν το δεις εντελώς κυνικά, αν αποψιλώσεις από τα συναισθηµατικά, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι στη βάση τους συναλλακτικές.

Εκείνο που µε συναρπάζει περισσότερο στην εκποµπή είναι η τεχνική ανάλυση βάσει δεδοµένων. Δεν υφίστανται οι έννοιες της ερωτικής έλξης και της συναισθηµατικής κάλυψης. Οι ναυτικοί είναι δύσκολες περιπτώσεις γιατί ταξιδεύουν. Οι δηµόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν σταθερότητα και ίσως είναι πιο δεκτικοί στη µετακίνηση σε άλλη πόλη. «Διαµονή συζητήσιµη». Οπως είναι και οι τιµές στα σπίτια. Οι ένστολοι είναι µία κατηγορία από µόνοι τους, ειδικά οι στρατιωτικοί µε τις συχνές µεταθέσεις. Και βέβαια η προοπτική για τη δηµιουργία οικογένειας αυξοµειώνει το βάρος της αγγελίας. Τα δε οικονοµικά είναι συχνή η βάση της συζήτησης. «Ο κύριος είναι 57 ετών, θέλει να δηµιουργήσει οικογένεια και έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει ακόµα και µία νεότερη κοπέλα µε µικρό παιδάκι». Στις προσφερόµενες υπηρεσίες διατίθεται και το service προς γονείς, εν αγνοία του παιδιού τους. Καλό. Ετσι η µαµά έχει τη δυνατότητα να ελέγξει πρώτη το υποψήφιο ταίρι. Το φαντάζοµαι σαν τις αστυνοµικές σειρές που οι φωτογραφίες των υπόπτων έχουν αναρτηθεί στον πίνακα και µία µαµά τεντώνει το δάχτυλο και δείχνει.

Πάντα αναρωτιόµουν ποιοι άνθρωποι καταφεύγουν σε γραφεία συνοικεσίων για να βρουν ταίρι. Εχουν πρόβληµα στη σύναψη σχέσεων; Είναι συνεσταλµένοι; Υποφέρουν από µοναξιά και ψάχνουν µία επαγγελµατική λύση; Μήπως δεν έχουν χρόνο; Η αγορά, πάντως, υπάρχει. Σε λίγο καιρό (ήδη έχει ξεκινήσει…) αυτές οι υπηρεσίες θα προσφέρονται από αλγόριθµους οι οποίοι θα αναλύουν ψηφιακά αποτυπώµατα και χιλιάδες δεδοµένα υποδεικνύοντας στοχευµένα το καλύτερο δυνατό σµίξιµο.

Πολύ συχνά ο ιδιοκτήτης του γραφείου στρέφεται προς την κάµερα και απευθύνεται σε εκείνους που έχουν πληγωθεί και αναζητούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Και σκέφτοµαι ότι, πράγµατι, αυτό το κοινό θα αποτελεί µία µεγάλη δεξαµενή ενδιαφεροµένων. Εχεις τραυµατιστεί συναισθηµατικά. Εχεις απογοητευτεί από τους έρωτες της ζωής σου. Και µία και δύο και τρεις φορές. Σε έχουν παρατήσει, προδώσει, απατήσει. Σε κακοποίησαν συναισθηµατικά. Eίναι λογικό να αναζητήσεις τον άγνωστο πάνω στον οποίο θα ξεσπάσεις και θα βγάλεις όλες τις τοξίνες που µάζεψες.