Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κυριαρχούν στο δικομματικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, όμως ανεξάρτητοι υποψήφιοι όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις φετινές προεδρικές εκλογές. Το πρακτορείο Reuters συμβουλεύτηκε για το θέμα αυτό 12 σχεδιαστές στρατηγικής. Τα πρώιμα σενάρια που κάνουν δείχνουν ότι ένας τρίτος υποψήφιος πιθανόν να πάρει περισσότερες ψήφους από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν παρά από τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμα και λίγες ψήφοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στις αμφίρροπες Πολιτείες, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συγκέντρωση των 270 εκλεκτόρων που χαρίζουν τη νίκη.

Οι πιο σημαντικές αμφίρροπες Πολιτείες του Νοεμβρίου είναι το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν, η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα, η Τζόρτζια, η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα. Στις εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε όλες αυτές τις Πολιτείες εκτός από τη Βόρεια Καρολίνα – όλες κρίθηκαν με λιγότερο από 3% των ψήφων.

Ο Κένεντι κατεβαίνει υποψήφιος με σημαία τον περιορισμό της παρέμβασης των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις, τη φθηνότερη στέγαση και τη χαλιναγώγηση της εταιρικής εξουσίας. Πλασάρεται ως outsider, μια εναλλακτική λύση έναντι του Μπάιντεν και του Τραμπ, και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos στηρίζεται από ένα 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οι αμφίρροπες Πολιτείες

Ακόμα και ένα κλάσμα αυτής της υποστήριξης θα μπορούσε να έχει σημασία στις αμφίρροπες Πολιτείες. Οι σχεδιαστές στρατηγικής επικεντρώνονται στην Πενσιλβάνια, η οποία έχει 19 εκλέκτορες και όπου ο Μπάιντεν κέρδισε με μόλις 50% των συνολικών ψήφων το 2020 έναντι 48,8% του Τραμπ. Αν ο Μπάιντεν χάσει την Πενσιλβάνια, θα χρειαστεί να κερδίσει εκ νέου την Τζόρτζια, την Αριζόνα, το Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν προκειμένου να φτάσει στους 270 εκλέκτορες. Αν χάσει και την Τζόρτζια, τότε ο Τραμπ κερδίζει τον Λευκό Οίκο.

Θα μπορούσε, λένε ορισμένοι αναλυτές, να αποδειχθεί μια επανάληψη των εκλογών του 2000, όταν ο ανεξάρτητος Ραλφ Νέιντερ κατέβηκε υποψήφιος ως εναλλακτική επιλογή έναντι του Δημοκρατικού Αλ Γκορ και του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους. Οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν περίπου 5%. Τελικά, συγκέντρωσε μόλις ένα 3% στη Φλόριντα. Αλλά αυτό αποδείχθηκε αρκετό. Η διαφορά των ψήφων ανάμεσα στον Μπους και τον Γκορ στη Φλόριντα ήταν τόσο μικρή που η διαμάχη έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατακύρωσε τελικά τη νίκη στον Μπους.