Ανυποχώρητος όσον αφορά τη χερσαία επιχείρηση που σχεδιάζει στη Ράφα, την πόλη της Νότιας Γάζας όπου συνωστίζονται 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, εμφανίστηκε και χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την πίεση που του άσκησε τηλεφωνικά προχθές και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν. Ενημερώνοντας μάλιστα χθες τους ισραηλινούς βουλευτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως κατέστησε «απολύτως ξεκάθαρο» στον αμερικανό πρόεδρο «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξόντωση της Χαμάς στη Ράφα, και ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο με χερσαία επιχείρηση».

Το σκεπτικό

Ο Νετανιάχου μοιάζει ήδη να χρησιμοποιεί την εντεινόμενη κριτική των ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του ότι είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να οδηγήσει το Ισραήλ στην «απόλυτη νίκη». Και αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που κάνει το Politico να υποστηρίζει ότι, από κοινού με τους έμπιστους συνεργάτες του, ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με το σκεπτικό ότι αυτός θα ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει στην εξουσία – κι ας αντέδρασε ο ίδιος έντονα στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο (Αμερικανοεβραίος) Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη».

Σε στενό κύκλο

Συνεργάτης του ισραηλινού πρωθυπουργού αποκάλυψε στο Politico πως στην πραγματικότητα το σενάριο των πρόωρων εκλογών συζητείται σε στενό κύκλο ήδη από τον Δεκέμβριο. Γιατί ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει έντονη πίεση και στο εσωτερικό, και φοβάται πως σύντομα, και ειδικά όταν επιστρέψουν οι ισραηλινοί έφεδροι, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του θα απογειωθούν εκ νέου – και αυτή τη φορά, θα κάνουν τις περσινές διαδηλώσεις κατά του δικαστικού πραξικοπήματος που επιχειρούσε να μοιάζουν αμελητέες.

Ενας πρώην σχεδιαστής στρατηγικής του Νετανιάχου, βέβαια, ο Ναντάβ Στράουσλερ, εξέφρασε την άποψη πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή του Νετανιάχου, πως «θα προσπαθήσει να αντέξει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο», ελπίζοντας σε μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Αν όμως αισθανθεί ότι ο πόλεμος δεν πάει στη σωστή κατεύθυνση, και στόχοι όπως η εξόντωση του [ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα] Γιαχία Σινουάρ του διαφεύγουν, μπορεί να αποφασίσει ότι το καλύτερο για τον ίδιο είναι οι πρόωρες εκλογές». Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ προειδοποιεί καθημερινά πως ένας ανθρωπογενής λιμός είναι προ των πυλών στη Γάζα.