Η μέρα της κρίσης για τη γνωστή υπόθεση των email της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στους απόδημους ήρθε χθες. Πρόκειται για ένα μεγάλο ξήλωμα, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς. Η μεν ευρωβουλευτής της ΝΔ, με την ανακοίνωση της χθεσινής κατάθεσής της στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για την υπόθεση των email στους απόδημους, ανακοίνωσε και την απόσυρσή της από την ευρωλίστα για τις προσεχείς εκλογές, «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως». Ενώ, παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου. Ο Θεοδωρόπουλος, για όσους δεν τον γνωρίζουν, φέρεται να ήταν τα τελευταία χρόνια και μέλος της «Ομάδας Αλήθειας» και συνεργάτης του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρήγορη Δημητριάδη, που έφυγε κι αυτός από το Μαξίμου όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η έρευνα του Μαξίμου

Πώς οδηγηθήκαμε όμως εκεί; Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπαράζ διαμαρτυριών αποδήμων για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να πραγματοποιήσουν ανεπισήμως και τη δική τους έρευνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που επαληθεύονται και από το Μαξίμου, η έρευνά τους κατέληξε στο ότι λίστα με τις επίμαχες διευθύνσεις email διέρρευσε στο γραφείο της Ασημακοπούλου τον Μάιο του 2023 (επί υπηρεσιακής κυβέρνησης με υπουργό την Καλλιόπη Σπανού, που φυσικά δεν γνώριζε κάτι). Κι ότι για τη διαρροή συνεργάστηκαν ένας συνεργάτης του Σταυριανουδάκη κι ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ. Ο μεν Σταυριανουδάκης, αν και δεν φαίνεται να είχε άμεση εμπλοκή της διαρροής, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη άμεσα υποβάλλοντας ο ίδιος, χωρίς να χρειαστεί να του ζητηθεί, την παραίτησή του. Από τον Θεοδωρόπουλο ζητήθηκε χθες το πρωί να υποβάλλει την παραίτησή του από το κόμμα.

«Μόνον ζήτημα προστασίας δεδομένων»

Η προτεραιότητα του Μαξίμου, πάντως, είναι να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου. Γι’ αυτό και άμεσα βγήκε χθες ο Παύλος Μαρινάκης (Real fm) για να διευκρινίσει ότι τα στοιχεία διέρρευσαν μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. «Αρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων», είπε, «δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών» και «δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο».

Απόσυρση για

να φύγουν οι σκιές

Οσο για την Ασημακοπούλου, η απόφαση της απόσυρσής της ήταν αναμενόμενη αφού, όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και μέρες, υπήρχε ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συμπερίληψή της, αφού κανείς δεν θέλει να υπάρχει έστω κι η παραμικρή σκιά που να επηρεάσει τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές και την επιτυχία του νέου μέτρου της επιστολικής ψήφου – σημειώνεται, πάντως, ότι η διαρροή αφορούσε στοιχεία των λιστών εκλογέων εξωτερικού των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Η ανακοίνωση της απόφασης, βέβαια, αφέθηκε στην ίδια την Ασημακοπούλου, διότι οι σχέσεις της με το Μαξίμου παραμένουν καλές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ιδιαιτέρως τη συμβολή της στην Ευρωβουλή. Δεν είχαν καμία διάθεση, λοιπόν, ούτε αυτός να την εκθέσει ούτε αυτή να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ.

Εξώδικα και διαμαρτυρίες

Θα προσέξατε, ίσως, ότι σημείωσα πως η Ασημακοπούλου αποσύρεται «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως» ως την προθεσμία της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές. Αυτό ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας ότι χθες κατέθεσε στην ΑΠΔΠΧ τα στοιχεία που της ζητήθηκαν για την αποστολή των newsletter από το γραφείο της σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Θα επισημάνω, ωστόσο, πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό ώστε να είναι μόνο ζήτημα χρόνου. Οι καταγγελίες τελικά είναι πολλές δεκάδες, στην ΑΠΔΠΧ, σε αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών, ενώ έχουν κατατεθεί και έγγραφες διαμαρτυρίες σε κοινοτικές αρχές στις Βρυξέλλες. Μάλιστα μαθαίνω ότι μια ομάδα αποδήμων που έλαβαν email έχουν προσλάβει γνωστό δικηγόρο Αθηνών με ειδίκευση στον GDPR και υποθέσεις προσωπικών δεδομένων για να το κυνηγήσει νομικά.

Στην ευρωλίστα

του ΠΑΣΟΚ

Τρεις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τον γνωστό εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά και δυο νέες γυναίκες, την εκπαιδευτικό Μαρία Δαφέρμου και τη μηχανικό Ολγα Μαρκογιαννάκη. Προφανώς, βέβαια, περιμένουμε να επιβεβαιωθούν πολλά ονόματα ακόμη από τη Χαριλάου Τρικούπη, που μερικοί θα λέγαμε ότι είναι ήδη γνωστό ότι θα είναι υποψήφιοι κι απομένουν απλώς τα τυπικά. Ενδεικτικά αναφέρω τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Γιάννη Μανιάτη, την Εφη Κουτεντάκη, τον Λευτέρη Καρχιμάκη, τον δάσκαλο Σταύρο Πετράκη από τον συνδικαλιστικό χώρο, τον Γιώργο Τσούμα από τη νεολαία, τον Παναγιώτη Δημόπουλο, τον Σάκη Αρναούτογλου, τον Ηλία Κικίλια, τον Κώστα Χρυσόγονο και, φυσικά, τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου.

Στο Αγιον Ορος

ο Χριστοδουλίδης

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Αγιον Ορος έβαλε στο πρόγραμμά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρώτος κύπριος πρόεδρος που βρέθηκε επίσημα στην Αθωνική Πολιτεία μετά τον Γλαύκο Κληρίδη πριν από 30 χρόνια. Ο Χριστοδουλίδης έφτασε την Πέμπτη το απόγευμα στην Μονή Βατοπαιδίου, όπου μαζί με τη συνοδεία του έγιναν δεκτοί από τον γέροντα Εφραίμ. Ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια από ψηλά, καθώς, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, ζήτησε από τους αγιορείτες μοναχούς να εντείνουν τις προσευχές τους υπέρ της Κύπρου, «για να παρέλθουν τα δεινά και οι θλίψεις της».

Μήνυση κατά

του Καραμανλή

Ποινική δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή, ύστερα από τη μήνυση φοιτητή, τραυματία της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο τραυματίας μεταξύ άλλων εγκαλεί στη μήνυσή του την ιταλική εταιρεία, Hellenic Train, τον σταθμάρχη και τον πρώην υπουργό. Ειδικά για τον Καραμανλή, η μήνυση αφορά στα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της διατάραξης των συγκοινωνιών αλλά και της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.