Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να στοχεύσει τους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες με σαρωτικές αυξήσεις φόρων, ως μέρος σχεδίου μείωσης του εθνικού χρέους-ρεκόρ των ΗΠΑ και ενίσχυσης της υποψηφιότητας του προέδρου στους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους «Financial Times». Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αύξηση του ελάχιστου εταιρικού φόρου από 15% σε 21%, καθώς και ελάχιστο φόρο 25% για τους δισεκατομμυριούχους, και αναμένονταν να κατατεθούν σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Τα σχέδια αποσκοπούν στη μείωση του εθνικού χρέους-ρεκόρ των ΗΠΑ κατά 3 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το ανεξάρτητο εποπτικό σώμα για το χρέος των ΗΠΑ, το χρέος αυτό της χώρας ανερχόταν στα 26,2 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2023.

Προτάσεις

Οι προτάσεις, οι οποίες θεωρούνται απίθανο να περάσουν από το Κογκρέσο, όπως σχολίαζε σχετικά η βρετανική εφημερίδα, έχουν ως κύριο σκοπό να προωθήσουν την προοδευτική ατζέντα του Μπάιντεν, ο οποίος προετοιμάζεται να διεκδικήσει ξανά την προεδρία τον Νοέμβριο από τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ. Οι προτάσεις αυτές επίσης γίνονται σε μια χρονική περίοδο που όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι παραμένουν προβληματισμένοι από την απόδοση του προέδρου αναφορικά με την οικονομία.

Γκάλοπ δείχνουν ότι περίπου το 60% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τον χειρισμό της οικονομίας από τον αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών FT-Michigan Ross. Επίσης στο ίδιο γκάλοπ που έγινε τον περασμένο μήνα το 49% όσων απάντησαν δηλώνει πως βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι φορολογικές πρακτικές των εταιρειών είναι ακόμα πιο αντιδημοφιλείς για τους ψηφοφόρους, με το 58% των ερωτηθέντων να λέει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τον υψηλό πληθωρισμό για να αυξήσουν τις τιμές τους, σε αντίθεση με το 36% που κατηγορεί κυρίως τις πολιτικές της κυβέρνησης των Δημοκρατικών για την αύξηση του κόστους ζωής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μπάιντεν έχει προτείνει την αύξηση της φορολογίας στους κροίσους πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Εχει επίσης υποσχεθεί στο παρελθόν ότι θα αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 21% σε 28%. Ως μέρος των νέων σχεδίων, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης να καταργηθούν φοροαπαλλαγές σε εργαζομένους που αμείβονται περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια. Αυτό αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 250 δισ. δολάρια στα κρατικά ταμεία.