Αν υπάρχει ένα κεντρικό – το πιο δύσκολο – μέτωπο με το οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι και την ευρωκάλπη, γνωρίζοντας ότι θα έχει απέναντι σύσσωμη την αντιπολίτευση και επιχειρώντας να πείσει για τις προσπάθειές της να αποσυμπιέσει τα νοικοκυριά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για στήριξη των εισοδημάτων, αυτό είναι η ακρίβεια.

Το έδειξε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας εκ νέου έξω από σουπερμάρκετ της οδού Λένορμαν για «μια μάχη συνεχιζόμενη». Αν υπάρχει όμως ακόμα ένα μέτωπο με πολιτικό ενδιαφέρον, που λειτουργεί στην πραγματικότητα ως «πρόβα» ευρωεκλογών, αυτό είναι τα ΑΕΙ.

Οχι μόνο γιατί στο σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο νόμος που περιλαμβάνει και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων υπηρετεί το μετεκλογικό του αφήγημα – και εκ νέου προεκλογικό – του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού».

Αλλά κυρίως επειδή στην άτυπη προεκλογική περίοδο, με τους πολιτικούς αρχηγούς ήδη σε διάταξη «μάχης», ο Μητσοτάκης διακρίνει ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαιρετικές τομές της ΝΔ, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, και με το ΠΑΣΟΚ.

Οι γαλάζιες βολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη (αν και τις επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναλάβει περισσότερο η ΝΔ παρά η κυβέρνηση) και ακόμα περισσότερο η ολομέτωπη επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη πιστοποιούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάζει έως την εκλογική αναμέτρηση στο ίδιο… καζάνι τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης τοποθετεί τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή της (πολιτικο-ιδεολογικής) υπεράσπισης του νόμου για τα πανεπιστήμια και επεκτείνει τα δηκτικά σχόλια ταυτόχρονα προς Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Αρχικά ήταν οι ειρωνείες για κόμματα που «έχουν εσωτερικά ζητηματάκια». Στη συνέχεια ήρθαν «πυρά» προς όσους «φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή» και όσους «ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα».

Πρόκειται για διατυπώσεις του ενώπιον της κομματικής νεολαίας στα πανεπιστήμια, που δίνουν το στίγμα της επικείμενης ομιλίας του στη Βουλή σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτικών αντιπάλων του απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την εγκατάσταση μη κρατικών παρατημάτων ξένων ΑΕΙ.

Για την κυβέρνηση είναι η τελευταία «εμβληματική» νομοθετική κίνηση πριν από τις ευρωεκλογές και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην ψήφισή του έχει «ξεκλειδώσει» την επιχείρηση ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ρητορικής και θέσεων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά καθηλωμένο, η κυβέρνηση παλεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για περιορισμό της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει από την πλευρά του να στέκεται με σκληρές θέσεις απέναντι στις επιλογές Μαξίμου.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά σήμερα και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Παρασκευή, οπότε θα μιλήσει και ο Μητσοτάκης, ενώ την ίδια μέρα φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι κορυφώνουν τις αντιδράσεις με συλλαλητήριο.