«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Φάμελος κατηγόρησε την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος», που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω από την ανωτατοποίηση των κολεγίων».

Κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα είναι αποπροσανατολιστική, για να απαντήσει εμμέσως στο αίτημα της Νέας Αριστεράς για κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας», όταν προσπαθεί να πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Για να τακτοποιήσετε κολλητούς, με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι»

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις, καθώς δεν τα ονομάζει «ιδιωτικά», αλλά «μη κρατικά», και πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου».

«Για να μας πείσετε, ο κ. Πιερρακάκης μάς είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ρωτώντας γιατί, εφόσον μπορεί να γίνει μια τέτοια ερμηνεία του Συντάγματος, δεν προχωρούσε τόσα χρόνια η κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Και τόνισε πως η απάντηση είναι ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, για να υπογραμμίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μάλιστα, σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημά του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας, με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».