Διέψευσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου το δημοσίευμα του Sky News Arabic, που ανέφερε ότι μετά την επίθεση της Πέμπτης σε πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Τελ Αβίβ ανέφερε ότι, «δεν ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν μετά το περιστατικό και οι Αμερικανοί, που σε κάθε περίπτωση δεν κατηγορούν το Ισραήλ για το περιστατικό, δεν ζήτησαν τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό».

Ο ισραηλινός στρατός υποσχέθηκε το Σάββατο μια «εξαντλητική και ειλικρινή» έρευνα για τους θανάτους των Παλαιστινίων που περιμένουν στην ουρά για βοήθεια στη Γάζα, ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει καταδίκες και εκκλήσεις για διεθνή έρευνα.

Η Χαμάς κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν κατά χιλιάδων ανθρώπων, ενώ σε δηλώσεις τους αξιωματικού των IDF έχουν παραδεχτεί ότι άνοιξαν πυρ γιατί τα στρατεύματα αισθάνθηκαν… απειλή.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για εντεινόμενη απογοήτευση στον Λευκό Οίκο με τον Νετανιάχου.

Επίσκεψη Γκαντζ στην Ουάσιγκτον

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας θεωρείται και η επίσκεψη του Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, στην Ουάσιγκτον που συναντήθηκε με την Καμάλα Χάρις και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και τα μεταπολεμικά σχέδια για την περιοχή.

Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη Γκαντζ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είχε δώσει άδεια και ό,τι σε κάθε περίπτωση η γραμμή του Ισραήλ καθορίζεται από τον πρωθυπουργό του.

Ο Γκαντζ που θεωρείται μετριοπαθής, μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με αναλυτές ως αντίβαρο στην ακροδεξιά της κυβέρνησης Νετανιάχου, και η πρόσκληση των ΗΠΑ κινείται με αυτόν τον γνώμονα.