Μια γυναίκα αστυνομικός τιμήθηκε για την προστασία μιας γυναίκας από οργισμένο όχλο που την κατηγορούσε για βλασφημία στο Πακιστάν.

Η γυναίκα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο στη Λαχόρη, όταν οι άνθρωποι έξω από αυτό προσβλήθηκαν από την αραβική γραφή στο φόρεμά της.

Η λέξη που ήταν τυπωμένη στο φόρεμα ήταν «halwa», που σημαίνει «όμορφη» στα αραβικά, αλλά το πλήθος την πέρασε για στίχους από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Βιντεοσκοπημένο υλικό τους δείχνει να φωνάζουν να βγάλει το ένδυμα, ενώ κάποιοι φώναζαν ότι όσοι είναι ένοχοι βλασφημίας πρέπει να αποκεφαλιστούν.

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν, όπου ορισμένοι άνθρωποι έχουν λιντσαριστεί πριν ακόμη οι υποθέσεις τους οδηγηθούν σε δίκη.

«Έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο»

Η αστυνομικός Syeda Shehrbano, βοηθός επιθεωρητή στη Λαχόρη, παρενέβη και παρακάλεσε τον εξαγριωμένο όχλο να «μας εμπιστευτεί». Κάλυψε τη γυναίκα με μια μαύρη ρόμπα και μια χρυσή μαντήλα προτού οι δυο τους περάσουν μέσα από το πλήθος, ώστε να την οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέρος.

Ο Usman Anwar, γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της επαρχίας Punjab, δήλωσε ότι η Shehrbano «έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο» για να σώσει τη γυναίκα.

Σε μια τελετή στο Ραβαλπίντι, της απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμή του Πακιστάν στην επιβολή του νόμου από τον στρατό της χώρας, ο οποίος την αποκάλεσε «ατρόμητη».

«Η πρώτη αντίδραση που είχαμε…»

«Η πρώτη αντίδραση που είχαμε όταν φτάσαμε στο σημείο ήταν ότι πρέπει να διαλύσουμε το πλήθος ώστε να κάνουμε χώρο για εμάς, και να διασφαλίσουμε ότι η σόμπα που καίει ακριβώς μπροστά από το κατάστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό για να προκαλέσει ή να βάλει φωτιά στο κατάστημα. Και το τρίτο είναι να βγάλουμε τη γυναίκα έξω το συντομότερο δυνατό» δήλωσε η αστυνομικός μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW.

Είπε ότι η γυναίκα είχε αρνηθεί να βγάλει τα ρούχα της, παρά τις απαιτήσεις του πλήθους.

«Την έφεραν σε μια πολύ ψυχικά τραυματική κατάσταση, με την οποία θα παλεύει πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής της» ανέφερε η Shehrbano.

Αφού η γυναίκα διασώθηκε από το πλήθος, μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα.