Μέχρι πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα ηλεκτρικό μοντέλο να προσφέρει με μια φόρτιση 1.000 χιλιόμετρα αυτονομίας. Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν να είναι πολύ κοντά στον στόχο των 1.000 χιλιομέτρων, με αρωγό τις νέες μπαταρίες που συνεχώς εξελίσσονται. Ήδη αρκετά νέα ηλεκτρικά μοντέλα, που θα παρουσιαστούν και θα λανσαριστούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα προσφέρουν αυτονομία 600 – 700 χλμ.

Για παράδειγμα το νέο VW ID.7 σύμφωνα με τον κατασκευαστή προσφέρει αυτονομία έως και 700 χιλιόμετρα, μετά από μια πλήρη φόρτιση. Το νέο ηλεκτρικό θα ξεχωρίζει για τους άνετους, με σχεδόν 5 μέτρα μήκος, οικογενειακούς χώρους,  τις κορυφαίες premium τεχνολογίες, όντας ένα νέο κεφάλαιο στην οικογένεια ID, το πρώτο παγκόσμιο ηλεκτρικό μοντέλο της VW.

Αλλά και η Peugeot  βάζει πολύ ψηλά τον πήχη στο νέο 3008, το οποίο περιγράφει ως Fastback SUV,  όπου στην κορυφαία έκδοση , η εμπροσθοκίνητη έκδοση Long Range με 231 ίππους, με μπαταρία 98 kWh, η αυτονομία εκτοξεύεται στα 700 χιλιόμετρα!

Στον βωμό της «κόντρας» με πρωταγωνιστή την αυξημένη αυτονομία, όντας το βασικό κριτήριο στην αγορά ενός ηλεκτρικό, η Jaguar δείχνει να παίζει «μπάλα» σε ένα δύσκολο τερέν. Όπως ανέφερε η φίρμα,  τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα, θα προσφέρουν αυτονομία έως και 750 χιλιόμετρα, χάρη στις νέες κυψέλες μπαταρίας που θα προμηθεύεται από την ινδική εταιρεία Agratas Energy Storage Solutions.

Σε δύο χρόνια η Lancia σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα Gamma, όνομα παρμένο από το ένδοξο παρελθόν της φίρμας.  το νέο ιταλικό, premium οικογενειακό θα προσφέρει ισχυρή μπαταρία ιόντων-λιθίου και εκτιμάται ότι θα προσφέρει αυτονομία μέχρι και 700 χιλιομέτρων με κάθε πλήρη φόρτιση.

Πάντως, αν τα παραπάνω αφορούν τις θεωρητικές αυτονομίες, η Κίνα κάνει επίθεση και ανακοινώνει ότι το νέο, πολυτελές ηλεκτρικό της μοντέλο, το Nio ET7, κατάφερε προ ολίγων ημερών, να διανύσει σχεδόν 650 μίλια ή αλλιώς 1.044 χλμ με μία μόλις φόρτιση!

Στην ελληνική αγορά ήδη προσφέρεται ένα ηλεκτρικό μοντέλο από τη Hyundai, που υπόσχεται ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία. Είναι το νέο Ioniq 6 , που στην πιο ισχυρή του εκδοχή με την μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh,  εξασφαλίζει στο επίσης  Ioniq 6 των 229 ίππων και 350 Νm ροπής (επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,4 δευτ. και τελική ταχύτητα 185 χλμ./ώρα), και μέγιστη αυτονομία των 614 χλμ.

H DS Automobiles μπαίνει στον χορό της ηλεκτροκίνησης, μιας και από το 2024. Εκτός από το ηλεκτρικό DS4 ετοιμάζει και ένα ηλεκτρικό, που θα εξοπλίζεται με μία μεγάλη μπαταρία, χωρητικότητας 98 kWh, η οποία υπόσχεται αυτονομία που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 700 km.

Η είδηση της …τελευταίας στιγμής ότι η  Toyota σχεδιάζει να επεκτείνει την γκάμα θηριώδους Land Cruiser, όπου πλέον έτσι θα ονομάζεται η νέα μάρκα της φίρμας,  με δύο νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Στόχος η αυτονομία των νέων ηλεκτρικών της να πιάσει τετραψήφια νούμερα, στην περιοχή των 1.000χλμ.