Την έξοδο από το Δικαστικό Σώμα, λόγω καθυστέρησης  στον χειρισμό υποθέσεων που άγγιζαν τα όρια της αρνησιδικίας ή λόγω απρεπούς συμπεριφοράς, έδειξε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε τρεις δικαστικούς λειτουργούς, τρεις ακόμα συνάδελφοί τους παραιτήθηκαν ή συναίνεσαν στην απομάκρυνση τους από το Σώμα και σε έναν ακόμα επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τελικά, από την 65μελή Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνης, απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων (ανεπάρκεια) 3 δικαστές, σε έναν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και 3 ακόμα παραιτήθηκαν.  Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δυο δικαστών και αναβλήθηκε η υπόθεση δικαστικής λειτουργού που θα κριθεί σε επόμενη Ολομέλεια.

Απόλυση Εφέτη

Με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά απολύθηκε Εφέτης λόγω καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές .

Απόλυση Πρωτοδίκη

Ομόφωνα απολύθηκε λόγω ανεπάρκειας (καθυστερήσεις) Πρωτοδίκης ο οποίος είχε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαίνονταν από 50 έως 240, όπως καθυστέρηση  17 βουλευμάτων. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του.

Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις που σημείωνε, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Από την πλευρά του ο Πρωτοδίκης, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους και τόνισε ότι «μακάρι να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω».

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7) αποφάσισε να μην απολυθεί Ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών.

Απόλαυση Εφέτη λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς

Η συμπεριφορά Εφέτη που υπηρετούσε στη Ήπειρο, οδήγησε τους δικαστές σε απόφαση για την απόλυση του κρίνοντας ότι με όσα κάνει εκθέτει το κύρος της δικαιοσύνης που υπηρετούσε.

Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, τόνισε ότι ο εν λόγω Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του. Η εισήγησή της έγινε ομόφωνα δεκτή για τον εν λόγω δικαστικό λειτουργό.