Να παραμείνει η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πρότεινε η εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Ερατούς, η οποία τον Μάιο του 2019 έπεσε νεκρή από τα πυρά καραμπίνας που κρατούσε ο εν διαστάσει σύζυγός της μέσα στο σπίτι της στη Λέσβο.

Η Ελένη, μητέρα του θύματος, δεν άντεξε να ακούσει την απολογία του δολοφόνου της κόρης της και εισήλθε μόνο για να ακούσει την πρόταση εισαγγελέα.

Λύγισε και σωριάστηκε όταν άκουσε την εισαγγελέα να αναφέρει ότι το μισό κεφάλι της Ερατούς διαμελίστηκε και βρέθηκε στο κρεβάτι και στον τοίχο μετά τη δολοφονία με την καραμπίνα. Την ίδια ώρα που αγόρευε η εισαγγελέας, ακούγονταν από την απέναντι πλευρά του δικαστηρίου τα συνθήματα διαμαρτυρομένων: Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ.

Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου, εισαγγελέας δήλωσε τα εξής: «Μέχρι τη στιγμή του εγκλήματος πέρασαν 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι αν αναστατώθηκε που είδε την εν διαστάσει σύζυγό του με άλλον άντρα, όπως λέει ο κατηγορούμενος, πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οδήγησε το αυτοκίνητό του στα Λουτρά και επέστρεψε στη Χρυσομαλλουσα για να την πυροβολήσει με την καραμπίνα».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Ερατώ δεν προσπάθησε να προσβάλει τον εν διαστάσει σύζυγό της, αλλά ότι ο τελευταίος εισήλθε παράνομα στο σπίτι της. Επίσης, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε να εξετάσει το δικαστήριο αν η πράξη αυτή συνάδει με τον χαρακτήρα του κατηγορουμένου: «Μου προκαλεί εντύπωση πόσοι άνθρωποι ήρθαν να καταθέσουν για την Ερατώ και από άλλες πόλεις ενώ για εκείνον ήρθε μόνο η θεία του και κανένας άλλος».

Η Ερατώ, η οποία τον Μάιο του 2019 έπεσε νεκρή από τα πυρά καραμπίνας που κρατούσε ο εν διαστάσει σύζυγός της

Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, αυτό που διακυβεύεται στην έφεση που έχει ασκήσει ο κατηγορούμενος, καταδικασμένος σε ισόβια ποινή κάθειρξης σε πρώτο βαθμό, είναι αν βρίσκονταν – όπως ισχυρίζεται – εν βρασμώ, και όχι εν ψυχρώ όπως καταδικάστηκε. Αυτό επιχειρεί να αποδείξει ο δικηγόρος του από την πρώτη μέρα, και αν γίνει αποδεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι), ο δράστης θα μειώσει την ποινή του.

Η απολογία του κατηγορουμένου κράτησε πάνω από μια ώρα, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του, ότι δηλαδή ουδέποτε είχε πειράξει την Ερατώ και ότι ήταν πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι.

Υποστήριξε ότι η μόνη φορά που την έβλαψε ήταν όταν τη δολοφόνησε, επιχειρώντας να διαψεύσει τη μητέρα, τον πατέρα και δεκάδες φίλους της Ερατούς που παρακολουθούσαν με δάκρυα στα μάτια την ακροαματική διαδικασία.