Στις τρομοκρατικές ομάδες που έδρασαν στο παρελθόν, δεν εξαρθρώθηκαν αλλά ανέστειλαν τη δράση τους τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις απαντήσεις για την επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας.

Τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματικοί είναι οι δύο βομβιστικές επιθέσεις, τον περασμένο Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ με την βόμβα να μην εκρήγνυται και το Σάββατο στη Σταδίου έξω από το υπουργείο Εργασίας, με δύο διαφορετικές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

«Επαγγελματίες» βομβιστές

Ειδικά η τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο Υπουργείο Εργασίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ «επαγγελματική», από άτομα που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, με τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης.

Για το λόγο αυτό προκλήθηκε «τέλεια» έκρηξη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν τα πάντα και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Βρέθηκε μόνο ένα κομμάτι ύφασμα και ελάχιστα στοιχεία, που θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βγουν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού και την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που τοποθέτησαν την βόμβα ήταν δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από κάμερες της περιοχής , αλλά προφανώς το γνώριζαν για αυτό είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

«Νέο αίμα»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αποτελείται από «νέο αίμα» που όμως έχει «θητεύσει» κοντά σε παλιούς, οι οποίοι παρείχαν τεχνογνωσία και οργανωτικές κατευθύνσεις.

Από την ίδια «δεξαμενή» εκτιμούν ότι προέρχονται και τα μέλη της «Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης», που ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά όπως λένε, επιχειρησιακά φαίνεται να πρόκειται για διαφορετικές ομάδες, με εμφανώς πιο αναβαθμισμένες ικανότητες αυτής που πραγματοποίησε το χτύπημα χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας.

Η συνέχεια από το παρελθόν

«Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μετά την εξάρθρωση, ή διάσπαση κάποιων οργανώσεων, όταν αργότερα εμφανίζονται κάποιες άλλες, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλιότερους στους νεότερους. Το ίδιο πιθανόν συμβαίνει και εδώ, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα απειλή, που πρέπει να την διερευνήσουμε μεθοδικά, ώστε να κλείσει ολοκληρωτικά αυτή η υπόθεση», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ομοιότητες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στη λεωφόρο Κατεχάκη εκτιμούν ότι το οργανωτικό κέντρο της επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας είναι το ίδιο με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές οργανώσεις στην ανάληψη ευθύνης.

Επίσης διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες της επίθεσης στη Σταδίου με εκείνη που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 πάλι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η βόμβα τότε δεν είχε εκραγεί αλλά την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που σταμάτησε τη δράση της το 2018 χωρίς να έχει εξαρθρωθεί.

Τέλος με βάση αυτά τα στοιχεία οι αξιωματικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η προσπάθεια αναβίωσης στο εγχώριο αντάρτικο πόλης να σχετίζεται με αντιεξουσιαστές που πιθανόν είχαν δραστηριοποιηθεί στην «ΟΛΑ» αλλά ποτέ δεν είχε τεκμηριωθεί κάτι εις βάρος τους.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής υλικό από κάμερες στην περιοχή το οποίο μελετά, ενώ συγκεντρώνει καταθέσεις κα άλλο υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στις έρευνες ενώ βρίσκεται σε αναμονή των αποτέλεσμα των από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά και προκήρυξης από πλευράς των δραστών, η οποία θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προφίλ τους.