Η ΕΕ εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Λιμένων, με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα ωστόσο με το Politico, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της ΕΕ, το λιμάνι του Πειραιά, δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας του.

Με βάση τη λίστα που είδε ο γνωστός ιστότοπος, η λιμενική αρχή του Πειραιά δεν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην έναρξη της λιμενικής συμμαχίας, την περασμένη Τετάρτη. «Τα λιμάνια που ανήκουν και ελέγχονται (κατά πλειοψηφία) από κράτη μέλη εκτός της ΕΕ έχουν αποκλειστεί», αναφερόταν στη λίστα.

Ο κινεζικός όμιλος COSCO Shipping κατέχει τα δύο τρίτα του Πειραιά, του 14ου μεγαλύτερου λιμανιού στην Ευρώπη. Είκοσι έξι άλλες λιμενικές αρχές περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσκεκλημένων, ο οποίος καταρτίστηκε με βάση το μέγεθός τους και την έκθεσή τους στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και με γνώμονα την τήρηση μιας γεωγραφικής ισορροπίας εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, που ο Πειραιάς δεν αποτελεί κύριο σημείο εισόδου ναρκωτικών στην Ευρώπη, η απόφαση να αποκλειστεί από τη νέα συμμαχία λιμένων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να εγγυάται την ασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές που ανήκουν σε ξένους.