Στην ψηφιακή εποχή πέρασαν ήδη τα πρώτα τρία υποθηκοφυλακεία της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, παρέχοντας στους δικηγόρους online πρόσβαση σε βιβλία μεταγραφών-μερίδων, υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων και ενεχύρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ έως το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου των υποθηκοφυλακείων.

Με την ψηφιοποίηση και των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο σελίδες θα είναι προσπελάσιμες ηλεκτρονικά, μόνο με μερικά κλικ!

Σε ό,τι αφορά τα υποθηκοφυλακεία της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα που ήδη πέρασαν στη νέα εποχή, οι δικηγόροι μπορούν πλέον να αντλούν αρχεία μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr, που άρχισε να λειτουργεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της πλατφόρμας αντλείται πλέον εύκολα ακόμα και το στοιχείο που αφορά την ύπαρξη βαρών στα ακίνητα (υποθήκες, κατασχέσεις), διαδικασία η οποία διά της κλασικής οδού (χειροκίνητης) μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και μήνες ταλαιπωρίας.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρόσβαση ως χρήστες στην εφαρμογή archive.ktimatologio.gr μπορούν να έχουν δικηγόροι, οι οποίοι εισέρχονται στην πλατφόρμα αφού πιστοποιηθούν (αυθεντικοποιηθούν) με τη χρήση των κωδικών της πύλης της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων. Μετά την είσοδό του στην πλατφόρμα, ο δικηγόρος μπορεί να προβαίνει σε αναζήτηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων που έχουν αναρτηθεί ψηφιακά σε αυτήν. Η αναζήτηση γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως ενδεικτικά: Υποθηκοφυλακείο, Τύπος βιβλίου (Ευρετήρια, Μεταγραφές, Υποθήκες, Κατασχέσεις, Διεκδικήσεις), Ονομασία βιβλίου κ.ά.

Επιλέγοντας «Αναζήτηση», η εφαρμογή προβάλλει όλα τα αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα κριτήρια επιλογής. Στη συνέχεια, επιλέγοντας «Προβολή» στο βιβλίο ενδιαφέροντος, ο δικηγόρος μεταφέρεται σε νέα σελίδα, στην οποία μπορεί να ερευνήσει το βιβλίο που επέλεξε στο σύνολό του.

Ο δικηγόρος είναι σε θέση να κάνει λήψη της εκάστοτε σελίδας μέσω της σχετικής επιλογής. Η εφαρμογή μετατρέπει τις επιλεγμένες σελίδες σε αρχείο μορφής pdf, στο οποίο προστίθενται υδατογράφημα, καθώς και τα στοιχεία του χρήστη που πραγματοποίησε τη λήψη (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και ώρα λήψης).

Χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, η ψηφιοποίηση όλων των υποθηκοφυλακείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων, μαζί με τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

Ολα τα ψηφιοποιημένα έγγραφα προβλέπεται να καταχωρίζονται σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα και μεταδεδομένα – δηλαδή ορισμένα βασικά στοιχεία των εγγράφων.