Επίσημη πρεμιέρα έκανε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), που αναμένεται να λειτουργήσει ως… θεραπεία στις ελλείψεις. Μάλιστα, στην επόμενη φάση της λειτουργίας τους θα «συμμαχήσει» με την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε η χώρα να «θωρακίζεται» προληπτικά σε περίπτωση που τα προγνωστικά μοντέλα εντοπίζουν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της αγοράς.

Αναλυτικότερα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, εφεξής θα γίνεται παρακολούθηση από το υπουργείο Υγείας του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Ετσι, θα δίνεται η δυνατότητα υπολογισμού του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. «Με την πλήρη λειτουργία του το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, και όπως σημειώνεται «η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση αλγορίθμων που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ.) τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων. Σε αυτό θα συμβάλει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς».

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, το… ηλεκτρονικό αυτό μάτι θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στους πολίτες μέσω κινητής εφαρμογής (mobile app) κατάλληλα προσαρμοσμένης στις ανάγκες τους με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση και την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα λίστα των σκευασμάτων για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, αίροντας παράλληλα αντίστοιχη απόφαση για 158 φάρμακα.