Μετά το Brexit έρχεται το Dexit; Αυτό θέλει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). H πρόεδρος του κόμματος Αλις Βάιντελ χαρακτήρισε «απόλυτα σωστή» την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και «πρότυπο για τη Γερμανία» σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times» του Λονδίνου.

Εάν το κόμμα της έρθει στην κυβέρνηση, θα αγωνιστεί για μεταρρύθμιση της ΕΕ, είπε η Βάιντελ, αλλά εάν αυτό δεν σταθεί εφικτό, η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Η θέση που διατυπώνει η Βάιντελ στη βρετανική εφημερίδα δεν είναι καινούργια. Tο εκλογικό πρόγραμμα του AfD για τις ευρωεκλογές που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι θεωρεί το μοντέλο της ΕΕ «αποτυχημένο εγχείρημα» που δεν επιδέχεται μεταρρύθμιση.

Στόχος είναι μια «συμμαχία ευρωπαϊκών εθνών, η ίδρυση μιας νέας κοινότητας οικονομίας και συμφερόντων, που θα υπηρετεί την κυριαρχία των κρατών – μελών», αναφέρεται σχετικά. Αυτή η νέα μορφή συμβίωσης στην Ευρώπη πρέπει να περάσει στη Γερμανία με δημοψήφισμα.

«Είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε λαού στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ψηφίσει για την παραμονή στην ΕΕ, τη Νομισματική Ενωση και άλλους υπερεθνικούς θεσμούς», αναφέρει το πρόγραμμα. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ο εκλεκτός της Βάιντελ, αντευρωπαίος λαϊκιστής της Σαξονίας, Μαξιμίλιαν Κραχ. Σήμερα το AfD έχει εννέα ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων κατά του AfD και της ακροδεξιάς απειλής μετά τις αποκαλύψεις για σχέδια εκτοπισμού εκατομμυρίων προσφύγων, αλλά και Γερμανών με μεταναστευτική προέλευση.

Οι αποκαλύψεις δίνουν νέα τροφή στη συζήτηση για την απαγόρευση του AfD. Επειδή όμως ο πήχης απαγόρευσης ενός κόμματος από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ψηλά, γίνονται άλλες σκέψεις, όπως η διακοπή της κρατικής επιχορήγησης, που έχει λιγότερα προαπαιτούμενα, και η απαγόρευση της νεολαίας του AfD που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις απαγόρευσης κόμματος.

Η ομιλία του Μακρόν

Η Γερμανία αποχαιρέτησε χθες τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με επίσημη τελετή η Ομοσπονδιακή Βουλή εξήρε την προσφορά του Σόιμπλε στη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή.

Ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς τόνισε την καθοριστική συμβολή του Σόιμπλε στην επανένωση της Γερμανίας, ως υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών και τέλος ως τέως προέδρου της Βουλής. Ακολουθώντας την επιθυμία του Σόιμπλε να μιλήσει ένας Γάλλος στην τελετή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στα γερμανικά από το βήμα του Μπούντεσταγκ εξήρε την προσφορά του «μεγάλου Γερμανού και μεγάλου Ευρωπαίου», όπως χαρακτήρισε τον Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε ανήκει στη γενιά των θεμελιωτών της γαλλογερμανικής φιλίας. «Οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι το κοινό θεμέλιο για την ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε οι θεματοφύλακες αυτών των δεσμών», είπε ο Μακρόν.

«Η Γερμανία έχασε έναν ηγέτη, η Ευρώπη έχασε έναν πυλώνα, η Γαλλία έναν πραγματικό φίλο», είπε ο Μακρόν κλείνοντας την ομιλία του με ένα «ζήτω η Ευρώπη, ζήτω η Γερμανία, ζήτω η γαλλογερμανική φιλία».

Η πορεία της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχαν στην Καγκελαρία ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Παρά τη στενή συνεργασία, η γαλλογερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης έκοψε ταχύτητα με τις δυσκολίες που έχουν Σολτς και Μακρόν να βρουν κοινό βηματισμό σε μια σειρά θεμάτων, από τα ενεργειακά μέχρι τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, για την οποία στο Βερολίνο γκρινιάζουν ότι η Γαλλία δεν πράττει αρκετά.