Προόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εκλέχθηκε ομόφωνα ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας (22/1) και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός εξελέγη πρόεδρος, καθώς στηρίχθηκε και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Συνέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα.

Στην PACE μετέχουν 612 βουλευτές από 46 χώρες-μέλη. Τον κ. Ρουσόπουλο στήριξαν ομόφωνα οι Σοσιαλιστές, που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.

Από την Ελλάδα μετέχουν στο Συμβούλιο δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην υπουργοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ και άλλοι. Οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης γίνονται στο Στρασβούργο, ενώ οι επιτροπές της συνέρχονται στο Παρίσι και σε άλλες χώρες – μέλη του Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθηση της διεξαγωγής εκλογών.

Επιπλέον, όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ για να ενταχθούν σε αυτήν πρέπει να τηρούν προηγουμένως τα κριτήρια για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ορίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Τιμή για την Ελλάδα η εκλογή του

«Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα,ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχόμενος στον Θεόδωτο Ρουσόπουλο επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, «ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας».

Συγχαρητήρια και από τη Νέα Δημοκρατία

Τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο συγχαίρει και η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, για την εκλογή του.

Όπως αναφέρει η Πειραιώς, «χαιρετίζει την εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργού, στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης», ενώ τονίζει το γεγονός πως η εκλογή του έγινε ομόφωνα από τους 612 βουλευτές των 46 χωρών-μελών, καθώς και από όλες τις πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου.

«O Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα είναι ο πρώτος πολιτικός από την Ελλάδα που καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης, όπως οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πωλ Ρεινό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Άντονι Ήντεν και Φρανσουά Μιτεράν», επισημαίνει, σημειώνοντας πως η εκλογή του «αποτελεί μεγάλη τιμή για την παράταξή μας και τη χώρα μας, που έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα».