Παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών θα ανακοινώσουν στις 11 το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ενώ το στίγμα είχε δώσει ήδη από την Ελβετία ο πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg: «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα».

Τα επιδόματα

Δύο βασικά επιδόματα που είναι στο τραπέζι προς ενίσχυση είναι αυτό του επιδόματος γέννησης, ήτοι τα 2.000 ευρώ που δίνονται εφάπαξ σε κάθε νέο ζευγάρι με τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά και του επιδόματος τέκνων. Το βασικό σενάριο που έχει εξεταστεί είναι αυτό της ενίσχυσης του ποσού του επιδόματος γέννησης, αλλά και η διεύρυνση της περιμέτρου του επιδόματος τέκνων, ώστε να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, με τη συμμετοχή και των υπουργών  Άκη Σκέρτσου και Θάνου Πετραλιά, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα παραπάνω.

Επιπλέον, φαίνεται να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο για ένα νέο επίδομα που δεν θα ήταν εφάπαξ. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι βελτιωμένες και προβλέψεις για τους τριτέκνους, ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτές για τους πολύτεκνους. Μένει να φανεί, αν το πακέτο θα περιλαμβάνει και άλλα οικονομικά μέτρα που θα αφορούν το κόστος διαβίωσης για τους νέους γονείς, ενώ από φέτος ισχύουν κι άλλα ευνοϊκά μέτρα για γονείς, όπως το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά και η προσαύξηση στο επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι θεσπίστηκαν αυξήσεις στο επίδομα τέκνων κατά 20 έως 50 ευρώ το Δημόσιο από 1/1/2024, αύξηση του επιδόματος μητρότητας έως και 6.000 ευρώ, αλλά και αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για οικογένειες.