Επαναπατρίστηκε ο 20χρονος Έλληνας δόκιμος του δεξαμενόπλοιου «St. Nikolas», το οποίο κατελήφθη από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Σοχάρ, στο Ομάν.

Ο 19χρονος δόκιμος πλοίαρχος επέστρεψε ασφαλής στην Ελλάδα από το Ντουμπάι την Παρασκευή, συνοδεία του Έλληνα πρέσβη στο Ιράν, Στυλιανού Γαβριήλ. Ο επαναπατρισμός του κατέστη εφικτός έπειτα από ενέργειες του πρέσβη, που έγιναν αποδεκτές από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά από το Ιράν»

«Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση, δεν περίμενα ότι αυτό θα λήξει τόσο γρήγορα, χαίρομαι που γύρισα πίσω στην οικογένειά μου, στην πατρίδα μου, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά από το Ιράν, ήταν όλοι εξαιρετικοί, μου φέρθηκαν εξαιρετικά και επέσπευσαν τη διαδικασία να γίνει όσο γρηγορότερα γινόταν ο επαναπατρισμός. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό και την υφυπουργό και όποιον άλλον βοήθησε», ανέφερε ο 19χρονος σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία. Ερωτηθείς για τη στιγμή της κατάληψης του πλοίου, ο νεαρός δόκιμος ανέφερε: «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα αλλά και για το υπόλοιπο πλήρωμα».

«18 ναυτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο»

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, η πλοιοκτήτρια εταιρεία, Empire Navigation, δήλωσε πως «18 ναυτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν».

«Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τον πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές», ανέφερε την Πέμπτη.