ΡΑΦΑΕΛ ΓΚΛΙΚΣΜΑΝ

Το αστέρι των Σοσιαλιστών

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν σε περίπου τριάμισι χρόνια, όμως οι ευρωεκλογές απέχουν λιγότερο από έξι μήνες. Ετσι, δεδομένης και της κρίσης στο στρατόπεδο Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του, του LREM, μίντια και αναλυτές αναζητούν ήδη εκείνους τους πολιτικούς που είναι ικανοί να τους απειλήσουν – βάζοντας, ενδεχομένως, πλώρη και για την προεδρία –, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της Μαρίν Λεπέν.

Ετσι, τα φώτα στρέφονται και σε έναν πολιτικό ο οποίος θεωρείται «αστέρι» ενός πολιτικού στρατοπέδου το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε πέσει στην αφάνεια, των Σοσιαλιστών. Πρόκειται για τον 44χρονο ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος εμφανίζεται να έχει την υποστήριξη αρκετών ακόμη (ανάμεσά τους και του ιστορικού στελέχους των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος αρχικά είχε στηρίξει τον Μακρόν), προκειμένου να συγκροτήσει ένα ευρύτερο μέτωπο. Οι αποφάσεις, όμως, πρέπει να ληφθούν σύντομα.

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΕ ΚΡΟΟ

«Να σταθούμε στα πόδια μας»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη – μέλη της δεν πρέπει να φοβηθούν το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να στηριχθούν περισσότερο στα δικά τους πόδια και λιγότερο στη συμμαχία και τη συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην περίπτωση που οι τελευταίες συνεχίσουν και εντείνουν την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική». Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, απευθυνόμενος στην Ευρωβουλή και κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά. Τόσο εξαιτίας των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου όσο και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο, που είναι πιθανό να φέρουν και πάλι τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οπως είπε ο Ντε Κρόο, «οφείλουμε να τοποθετήσουμε την Ευρώπη σε πιο στέρεες βάσεις. Ωστε να γίνει πιο ισχυρή, πιο κυρίαρχη, πιο αυτόνομη, που θα είναι αποτελεσματική και θα κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων».

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Βλέπει µια νέα ανταρσία

Αντιμέτωπος με νέα ανταρσία στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται ο Ρίσι Σούνακ, με αφορμή τον νόμο που προβλέπει τη μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ρουάντα. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το αρχικό νομοσχέδιο, μετά την απόρριψη συγκεκριμένων διατάξεών του από το ανώτατο δικαστήριο. Ομως η νέα πρόταση προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο της πιο συντηρητικής πτέρυγας όσο και της πιο φιλελεύθερης – με την πρώτη να θεωρεί ότι είναι άτολμη και όχι όσο θα έπρεπε αυστηρή και τη δεύτερη να την επικρίνει ως αντιδραστική και απάνθρωπη.

Ετσι, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων, πιθανότατα αύριο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας νέας επώδυνης ήττας, την οποία είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει, ειδικά καθώς το 2024 είναι ούτως ή άλλως εκλογική χρονιά.