Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρουν πηγές του βρετανικού Telegraph.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν τα στρατιωτικά πλήγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατά των Χούθι.

Πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν «σύντομα» να συμμετάσχουν στη δράση εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και απειλεί τη ναυτιλία, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Οι Χούθι αύξησαν τις επιθέσεις μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στους αντάρτες Χούθι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνεχίζουν να στοχεύουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το παγκόσμιο εμπόριο μάλιστα μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι επιθέσεις μαχητών κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να σταματήσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρότησαν τον Δεκέμβριο ένα διεθνή συνασπισμό για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιθέσεις των Χούθι, σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, από όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.