Στη δημοσιότητα δόθηκε ο πέμπτος και τελευταίος γύρος δικαστικών εγγράφων που αφορούν την δράση του κατηγορούμενου για σωματεμπορία, Τζέφρι Επστάιν. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 4.553 σελίδες εγγράφων, στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα που συνδέονται με τον κατηγορούμενο και το δίκτυο του, το οποίο επικεντρώνεται στην πληρωμή έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών για να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις με τον πλούσιο χρηματοδότη και άλλους ισχυρούς άνδρες με το πρόσχημα της θεραπείας μασάζ.

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα περιέχουν ένα μέρος των καταθέσεων του Επστάιν και μιας διευθετημένης αγωγής δυσφήμισης κατά της έμπιστης του Επστάιν, Ghislaine Maxwell, από τη Virginia Roberts Giuffre, η οποία δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής εμπορίας και κακοποίησης από τον Επστάιν όταν ήταν έφηβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η αγωγή της Giuffre διακανονίστηκε εξωδικαστικά το 2017.

Πόσες φορές επικαλέστηκε την 5η τροπολογία ο Επστάιν

Τα δικαστικά αρχεία περιέχουν αντίγραφο της ένορκης κατάθεσης που έκανε ο Επστάιν το 2016, στην οποία επικαλέστηκε επανειλημμένα το συνταγματικό δικαίωμα της πέμπτης τροπολογίας κατά της αυτοενοχοποίησης. Στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο δικηγόρος της κ. Giuffre ρώτησε τον Επστάιν αν της είχε ζητηθεί να παράσχει μια «λεπτομερή έκθεση» σχετικά με τις υποτιθέμενες σεξουαλικές επαφές της με ισχυρούς άνδρες, όπως ο πρίγκιπας Άντριου.

Ο δικηγόρος ρώτησε αν αυτό είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως «υλικό εκβιασμού» με τον κατηγορούμενο να αρνείται απαντήσει, σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις, απαντώντας επανειλημμένα λέγοντας μόνο τη λέξη «πέμπτη» πάνω από 500 φορές.

Μάλιστα, ο ίδιος έφτασε σε τέτοιο σημείο που αρνήθηκε να πει αν γνώριζε την Μάξγουελ. Στο παρελθόν ο Δούκας της Υόρκης έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται να έχει συναντήσει ποτέ την κ. Giuffre, η οποία ισχυρίστηκε ότι της είπαν να κάνει σεξ μαζί του πολλές φορές.

Η Βιρτζίνια Τζιούφρι υποχρεώθηκε να κάνει σεξ και με άλλον πρίγκιπα εκτός από τον Άντριου της Βρετανίας

Τι αναφέρουν τα έγγραφα για την αγωγή της Τζιούφρε

Στην πέμπτη παρτίδα εγγράφων συγκαταλέγεται η επίμαχη κατάθεση που έδωσε η Τζιούφρε το 2015 και συνδέονται με την αγωγή για δυσφήμηση που είχε καταθέσει η ίδια εναντίον της πρώην ερωμένης και μακροχρόνιας συνεργάτιδας του Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ.

Σε αυτή η Τζιούφρε απαντά σε ερωτήσεις των δικηγόρων του διάσημου καθηγητή νομικής Άλαν Ντέρσοβιτς (ο οποίος επισης αναφέρεται στην «λίστα Επστάιν») σχετικά με τους ισχυρισμούς της ότι πέρασε χρόνο με τον Δούκα της Υόρκης το 2001.

«Πληρωθήκατε 10 έως 15.000 δολάρια από τον Τζέφρι Έπσταϊν ή από άλλο άτομο εκ μέρους του Τζέφρι Έπσταϊν για να κάνετε σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου;» ήταν η ερώτηση των δικηγόρων με την Τζιούφρε να απαντά: «Ναι, έλαβα 15.000 δολάρια. Δεν ξέρω ποιο είναι το αντίστοιχο ποσό σε λίρες Αγγλίας, αφού έλαβα το ποσό σε αμερικανικά δολάρια».

Με ποιους ισχυρίστηκε η Τζιούφρι ότι «κοιμήθηκε» παρά τη θέληση της

Άλλοι άνδρες με τους οποίους ισχυρίστηκε ότι έκανε σεξ με τη βία είναι ο καθηγητής νομικής του Χάρβαρντ Alan Dershowitz, το αφεντικό της Victoria’s Secret Les Wexner, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής hedge fund Glenn Dubin και ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη George Mitchell. Όλοι αυτοί οι άνδρες έχουν προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς της.

Στα άλλα μεγάλα ονόματα που έχουν εμφανιστεί στα προηγούμενα αποκαλυπτήρια αρχείων περιλαμβάνονται ο φυλακισμένος μεγιστάνας του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο Μάικλ Τζάκσον, ο διάσημος μάγος και ταχυδακτυλουργός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ- οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Μπλάνσετ, Κάμερον Ντίαζ, Μπρους Γουίλις και Κέβιν Σπέισι.